Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

hedonism

Kako da napraviš čuveni koktel Martini Dry

Suvi martini je veoma popularan koktel – pio ga je Čerčil, u velikim količinama, naručuje se po koktel-barovima i često ga piju glavni junaci mnogih filmova. Evo kako da ga napravite kod kuće.

Potrebna vam je, pre svega, hladna čaša za koktel. Možete je ohladiti u firžideru, ali brže će ići ako u čašu stavite izmrvljeni led. Kako da izmrvite led? Stavite kocke leda u krpu, zamotajte, uzmite čekić i lupite nekoliko puta. Krpa će posle toga ostati čista, samo treba da se malo osuši, a led će biti fino izmrvljen i efikasno će ohladiti čašu.

Dok se čaša za martini hladi, uzmite čašu za mešanje (ili šejker), napunite je kockama leda, sipajte najpre hladni džin, a zatim (takođe ohlađen) vermut. Barskom kašičicom mešajte odozdo na gore, desetak sekundi. Ako koristite šejker, mešavina će se još bolje ohladiti. Mešavinu procedite u ohlađenu čašu za martini (iz koje ste prosuli otopljeni led) i dodajte nekoliko maslinki (koje mogu biti probodene plastičnom koktel-čačkalicom), a možete poslužiti i maslinke u posebnoj posudi.

Potrebno je da martini bude hladan, čak zamagljen, pa se zato servira odmah nakon mešanja (šejkovanja). Masline u martiniju služe da bi eterična ulja koja sadrže, dospela u piće i podigla mu kvalitet. Isti efekat se može postići i korom od limuna, ako nemate maslinke, ili ih ne volite, a tada treba da u piće iscedite malo eteričnog ulja iz kore. I to tako št ćete komadić kore saviti iznad čaše, tako da dragoceno ulje dospe u piće prskanjem.

martini Kako da napraviš čuveni koktel Martini Dry

Bonus recept: Kako da napravite koketel Esspreso martini

Ovaj koktel je izmislio jedan engleski barmen početkom osamdesetih, kada je jedan gost zatražio da mu smućka nešto od čega će se razbuditi. Dovitljivi barmen je upotrebio espresso i dodao još nekoliko sastojaka, servirajući piće kao što se servira martini – u ohlađenoj čaši.

Od sastojaka vam je potreban Kahlua ili Caffe Lolita liker, espresso i vodka. Liker i espresso se sipaju u količini koja je zajedno jednaka količini vodke – ako stavite 50 mililitara vodke, ostale sastojke odmerite upola (po 25 mililitirala). Pomešajte sastojke u šejkeru i dobro ih promućkajte, da bi se dobila ujednačena, gusta, penasta mešavina, u koju možete dodati i nekoliko kapi šećernog sirupa (po ukusu). Sipajte u ohlađenu čašu za koktele i ukrasite sa nekoliko zrna kafe (ili čokoladnim mrvicama).

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice