Mnogi od nas kažu da im stomak ili popularni “šlauf” ne smeta, kao ni podbradak, itd, da ne nabrajam, teško mi je od same pomisli. Takođe, mnogi od nas lažu kad to kažu! Nećemo sebi da priznamo da smo lenji i bezvoljni. Ne samo za fizičku aktivnost, već i za bar malu redukciju ishrane, naravno i sna. Ovih pet pravila zvuče jednostavno, ali su prilično teška za poštovati ih, kako zbog nedostatka vremena, tako i zbog nedostataka karaktera. Ipak ih pročitajte, ne mož’ da vam škodi.

Sagorite više kalorija nego što ih unosite

Zvuči lako? Naprotiv! Primera radi, pečena piletina ima 460 kalorija na 100 grama, a ukoliko odigrate partiju basketa, potrošićete 350 – 550 kalorija, u zavisnosti od telesne težine. Dakle, malo “skratite” porcije, nikako ne preskačite obroke, to nikuda ne vodi, a za početak najbolje bi bilo da izbacite brzu hranu.

losos22 5 zlatnih pravila za mršavljenje

Jedite više proteina

Od sve hrane, proteini su najvažniji za regulisanje telesne težine. Kao prvo, osećate se sitim, što sprečava prejedanje i napad na grickalice. Drugo, ubrzavaju sagorevanje kalorija, jer “vuku” mnogo više energije, te tope masti. Na kraju, kao treće, prilikom treninga višeg režima, sprečavaju gubitak mišićne mase koji se dešava kad telu naglo uskratite kalorije na koje je naviklo. Skraćeno, meso (belo, govedina), riba (losos, sardine, pastrmka, tuna), jaja, mlečni proizvodi, ali takođe i mahunarke, žitarice, pasulj, orasi, to su vaši izvori proteina.

Unosite više zdravih masti

Masnoća u hrani ne škodi u svim prilikama. Strah od viška kilograma uvek postoji, ali zdrave masti pomažu vašem telu da se oseća i izgleda bolje. Znači, maslinovo ulje, običan orah, kao i indijski i brazilski, lešnici, semenke, susam, soja, kukuruz, a ne morate se odricati ni margarina ukoliko je od biljne masti (proverite deklaraciju). Naravno, riba je takođe u ovom krugu zdravih masti. Tako ćete pre svega sačuvati svoje srce, koje loše masti prvo napadnu.

Comments