Od stresa je nemoguće pobeći i to je nešto sa čime se neretko suočavamo. Ali, šta se događa kad nas stres opseda u većim merama? To sigurno negativno utiče na organizam, a najčešće na zdravlje i na fizički izgled osobe. Naprosto, kada smo izloženi velikim količinama stresa duže vreme, to čini da izgledamo starije. A da li to onda znači da stres utiče i na to da kosa osedi?

Zašto uopšte kosa osedi?

U koži glave se nalazi hiljade i hiljade folikula i iz svake izrasta po jedna dlaka. Pre nego što dlaka izraste, njenu boju će odrediti druga vrsta ćelija koje se nazivaju melanociti, koji određuju pigmentaciju kose. Kada kosa postaje seda, to znači da počinje da joj fali melanin.

Zašto se to dešava? Naučnici nisu sasvim sigurni. Moguće je da te ćelije koje određuju boju kose starenjem postaju oštećene i gubi se melanin. Takođe, treba uzeti u obzir da s godinama i folikule nisu više u stanju da proizvedu istu boju, ili čak isti kvalitet kose. Primetićete da su vaše sede dlake drugačije teksture od ostalih. Tako da kako koja dlaka izraste i otpadne, sledeća koja izraste na njenom mestu će biti svetlija.

Ali, kada i ako vaša kosa ikada postane seda, to će u najvećoj meri biti određeno vašom genetikom. Genetika najviše utiče na to kakva će biti boja kose u toku odrastanja, u odraslom dobu, ali i kada će kosa početi da sedi. Ako su vaši roditelji počeli rano da sede, to znači da je znatno veća šansa da i vaša kosa rano osedi.

Comments