Ako se prepuštamo uticajima i priključeni smo na spoljašnje stimulanse, životna energija će nam stalno varirati. Nekih dana ćemo se osećati odlično i spremno da se suočimo sa izazovima, a kroz neke dane ćemo nastojati da se provučemo puzeći. Ali, izazovi i zahtevi svakodnevice ne čekaju na naše raspoloženje i ne pitaju nas da li smo spremni. Da bismo uvek bili spremni, treba da praktikujemo nekoliko zdravih fizičkih i duhovnih navika – svakodnevno.

Zdrav san

Ako smo umorni i neispavani, energija će nam biti na rezervi. Možda ne možemo da obezbedimo sebi osam sati neprekidnog sna, jer imamo drugačiji poslovni i životni ritam od većine sveta, ali onda treba da nadoknadimo preko dana san koji nismo mogli da imamo u toku noći. Nekome je dovoljno pet, šest sati spavanja, a nekome treba i više od osam, dakle, zdrav san i odmor su individualne kategorije i vi treba da pronađete i praktikujete ono što vama najviše odgovara – što je svakako najveći izazov za noćne tipove, koji treba da se prilagode dnevnoj organizaciji života.

Vežbanje

Petnaestak minuta razgibavanja ujutru, ili sat vremena u teretani uveče, pola sata šetnje – kako god vam je zgodno i šta god da vam najviše odgovara. Vežbanje treba da uđe u naviku, da ga ne biste propuštali i zaboravljali, a svakako treba da se bavite aktivnošću koja vam pruža zadovoljstvo postignuća ili opuštanje, u zavisnosti od toga šta vam je potrebno ili šta vam više prija.

naslovna Nekoliko dnevnih navika energičnih osoba

Adekvatna ishrana

Obilna i teška hrana zahteva energiju za varenje, a laka i zdrava nam daje energiju. Pronađite onaj balans između omiljene i zdrave hrane koji vam najviše odgovara, u zavisnosti od dela dana i aktivnosti kojima se bavite.

Comments