Ako se još niste suočili sa najvećom pretnjom vašoj muškosti, računajte sa tim da sigurno hoćete – u seksualnom životu svakog muškarca nailaze momenti i krize kada ga „muškost izdaje“ i za to postoje razlozi. Pojedini su privremeni i prolazni, drugi baš i nisu, ali erektilna disfunkcija svakog muškarca plaši, postiđuje, ljuti – i navodi da preispita svoje predstave o seksu. Ako izostaje erekcija, ne mora izostati seks – to je ono što treba da shvatite, jer predstavlja najbolji način da prevaziđete očaj u koji vas baca „izdaja“ vašeg „ponosa“.

Problemi sa erekcijom dešavaju se i mladim muškarcima i onim u tridesetim godinama, ali uglavnom se vezuju za starije doba. Međutim, svakome se u bilo kom trenutnku, nezavisno od uzrasta, može dogoditi „otkazivanje poslušnosti“ u ključnom trenutku, odnosno, usred seksa i tada se svako oseća loše. Ako bi muškarci u tim trenucima mogli da prevaziđu svoje osećanje bespomoćnosti, neuspeha, frustracije i da slušaju šta im partnerke govore, mnogo bi naučili – o tome kako da ženi pruže zadovoljstvo, koje ne uključuje erekciju. I kada bi osetili da i bez erekcije imaju moć da ženi pruže vrhunsko zadovoljstvo, bolje bi se osećali i lakše suočavali sa problemom koji se pojavio.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel Toni Jais (@danieltonijais)

Ako ste već iskusili ovaj „horor“ i susreli se sa najvećim muškim strahom (koji vas je udaljio i odsekao i od partnerke i od sopstvenog samopouzdanja), možda će vas zanimati šta imaju da kažu stručnjaci.

Zašto muškarci gube erekciju u toku seksa?

Da bismo to razumeli, treba da utvrdimo kako penis funkcioniše. Kada postane čvrst, to je zato što srce pumpa krv u sunđerasto tkivo penisa (kavernozno tkivo) i tu se zadržava, zbog kompresije vena. To je složen proces, koji se dešava vođen signalima koje mozak šalje tkivu, ali u suštni, penis je čvrst, jer se krv zadržava u njegovom tkivu.

Kada mozak detektuje nešto što smatramo uzbudljivim, periferni nervni sistem se aktivira i dolazi do oslobađanja supstanci koje šire krvne sudove i opuštaju glatke mišiće i tako dolazi do erekcije. Ovo je biološki složen proces (iako je prirodan i naizgled jednostavan) u kome nešto može poći naopako na nekoliko različitih tačaka.

Fiziološki razlozi za gubitak erekcije može biti nedovoljan protok krvi u penisu, koji ne može da obezbedi pritisak potreban da se krv zadrži – tada krv koja je ispunila penis, nastavlja da protiče kroz vene penisa i erekcija splašnjava. To se dešava uglavnom zato što su krvni sudovi koji vode do penisa delimično začepljeni, a srce ne može da potisne dovoljno krvi u penis, da bi se erekcija održala. Ovaj faktor može biti ključan ukoliko muškarac pati od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, ili bolesti prostate, ali i iz drugih razloga, kao što je postoperativni period, ili period oporavka od neke bolesti, nizak nivo testosterona…

Psihološki razlozi za gubitak erekcije, takođe imaju svoju organsku osnovu, a ona se tiče funkcije parasimpatičkog i simpatičkog sistema – u parasimpatičkom režimu organizam se bavi varenjem, eliminacijom otpada i razmnožavanjem (opušteni režim). U simpatičkom režimu se protok krvi preusmerava na mišiće, srce, oči, mozak, spremajući telo za borbu ili beg. Ako je muškarac nervozan i zabrinut, bilo zbog svog performansa, bilo zbog nečeg drugog, što mu u životu izaziva stres, protok krvi se može preusmeriti – simpatički režim preuzima.

Iako su fiziološki aspekti erektilne disfunkcije više zabrinjavajući, psihološki su najverovatniji uzrok, kažu stručnjaci. A tu se možemo izgubiti u začaranom krugu – anksioznost uzrokuje slabiju erekciju, koja uzrokuje još više anksioznosti, a onda erekcija može potpuno izostati.

Pored fizioloških i psiholoških uzroka, postoje i hemijski – alkohol, droge i lekovi mogu da izazovu probleme sa erekcijom.

Blaga do umerena upotreba alkohola može opustiti nerve i pomoći kod stresa i anksioznosti, ali preterana upotreba će inhibirati erekciju. Poznato je i da pojedini lekovi, naročito antidepresivi, utiču na libido i seksualnu funkciju.

Još jedan potencijalni uzrok erektilne disfunkcije može biti hormonska neravnoteža. Nizak nivo testosterona, koji je odgovoran za seksualni nagon, očituje se u smanjenoj seksualnoj želji i lošijem učinku prilikom seksa.

Upoznali smo se sa uzrocima, ali sledi teži deo – šta da radite kada vam se dogodi gubitak erekcije?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel Toni Jais (@danieltonijais)

Taj osećaj može biti zastrašujuće iskustvo, bilo da ste sa dugogodišnjim partnerom, ili sa osobom koju tek upoznajete. Niko ne želi da „ispadne“ loš ljubavnik, a u hetereoseksualnoj kulturi muškarcima je naročito važno da se „pokažu“ u krevetu, pa ih gubitak erekcije može postideti i demoralisati u najvećoj meri.

Kada iskusite „splašnjavanje“ stručnjaci savetuju da kao „prvu pomoć“ primenite tehniku disanja 4-7-8, koju koriste terapeuti da smire nervni sistem. Udišite četiri sekunde, zadržite dah sedam sekundi, izdišite osam sekundi. Kad se umirite, možete pokušati ponovo, ali ovog puta se usredsredite na ono što je obično deo predigre, jer na taj način možete partnerki pružiti zadovoljstvo i bez penetracije. Pristupite oralnom seksu, manuelnoj stimulaciji, ljubljenju, milovanju – usredsredite se na partnerku i na njene reakcije i bavite se njenim telom prstima i ustima, bez pritiska da se odnos mora obaviti na „regularan“ način. Osim toga, kad se usredsredite na pružanje zadovoljstva partnerki i kad vidite i osetite kako je to delotvorno, erekcija se može vratiti spontano.

Ako se gubitak erekcije dešava učestalo, možete izgubiti i volju za seksom i životnu radost i duševni mir. Mogli biste postati toliko uznemireni i nervozni, da počnete da izbegavate seks (ono u čemu treba da uživate postaje izvor problema i frustracije) i zato je potrebno da potražite medicinsku pomoć. Erektilna disfunkcija može biti rani znak upozorenja na kardiovaskularne bolesti i zato treba da krenete odatle, da biste otkrili da li je u pitanju medicinski problem. Ako se odgovarajući pregledima i analizama utvrdi da nije, možda treba da potražite pomoć seksualnog terapeuta, kao i da se zajedno sa partnerom posvetite pronalaženju rešenja, ukoliko ste spremni da razmišljate i istražujete van okvira. Od zdravijeg načina života, vežbanja, ishrane, spavanja, preko Kegelovih vežbi, do seksualne igre (i igračaka) koje se ne oslanjaju na penetraciju, možete dublje istražiti oblast seksualnosti i pronaći načine da se opustite i uživate bez pritska da dovoljno dugo ostanete dovoljno čvrsti.

Smanjenje psihološkog pritiska (anksioznosti i stresa), daje prostora za stvaranje pritiska potrebnog da se krv zadrži u tkivu penisa i omogući erekciju.

Naslovna fotografija: instagram.com/danieltonijais

Brankica Milošević

Comments