Bilo da su sportisti, treneri ili obični momci – najbolji ostaju u formi, zbog svojih ciljeva. Fitnes ciljevi su vam potrebni da biste ostvarili primetne i ozbiljne rezultate. Ako ih nemate, možete se znojiti u teretani bez vidljivog rezultata.

Oni koji imaju najbolju kondiciju i najbolje rezulate, dospeli su dotle, jer su ostvarili stalan, dosledan napredak i fokusirali svoje vežba na postizanje svojih ciljeva.

Postavite svoje fitnes ciljeve po ugledu na najbolje

Odredite svoju „zvezdu vodilju“

Potreban vam je dominantan, dugoročan cilj o kome ćete razmišljati kao o svojoj zvezdi vodilji. Veliki cilj postavlja ton i određuje vaše sesije vežbanja. Dakle, bilo da je vaš cilj da postanete jači, brži, mršaviji ili da dostignete određen napredak u nekom sportu, morate imati viši cilj, zbog koga vredi istrajavati i naporno trenirati.

Manji fitnes ciljevi

Kada imate viziju, veliki cilj kome težite, onda možete da ga podelite na manje segmente. Manji fitnes ciljevi su merljivi koraci kroz koje ćete pratiti svoj napredak, bez opadanja motivacije i kojima ćete se približavati glavnom cilju. Ako vam je povećanje brzine (zbog određenog sporta kojim se bavite) glavni cilj, manji fitnes ciljevi mogu biti jačanje određenih delova tela, koji su bitni za brzinu – na primer, možete hteti da radite na snazi nožnih prstiju, ako se bavite trčanjem, jer su prsti na nogama zapostavljen ključ povećanja brzine.

Možda imate druge mikro-fitnes ciljeve, koji će pomoći da vaš mentalni pristup vežbanju ostane svež, na putu ga glavnom cilju. Ako, na primer, želite da povećate obim grudi, kao glavni cilj, možda će vaši manji fitnes ciljevi biti usavršavanje nekoliko glavnih vežbi za razvijanje grudnih mišića.

Fitnes ciljevi i kako da ih postavite – po ugledu na najbolje 1 Fitnes ciljevi i kako da ih postavite – po ugledu na najbolje

Pročitajte i ovo: Fitnes trikovi za bolju kondiciju

Fitnes ciljevi i plan vežbanja

Ako želite da trenirate kao što to rade ozbiljni i posvećeni muškarci, potreban vam je plan – ne možete se samo pojaviti u teretani i vežbati gornji deo tela danas, noge sutra, a sredinom nedelje ubaciti kardio-trening. Zapravo, možete, ali neobavezan pristup vežbanju daće polovične ili vrlo male rezultate.

Fizički najspremniji sportisti planiraju obuku koja traje nedeljama i mesecima, a svaka sledeća sesija se nadovezuje na prethodnu. Izgradnja dugoročnog plana vam omogućava da ostanete odgovorni, i da vaši fitnes ciljevi postanu dostižni. Za dobar plan i za njegovo sprovođenje, najbolje je vežbati sa ličnim trenerom, koji će se postarati da ne posustanete i da ostanete na liniji sa svojim fitnes ciljevima.

Izbegnite distrakcije

Izbor cilja je prvi korak, manji fitnes ciljevi sledeći – a onda dolazi plan i njegovo izvršenje. To znači da morate ostati fokusirani i izbeći sve što bi moglo da vas ometa, ili da poništi vaše napore. Ako ste već postavili fitnes ciljeve i počeli da trenirate – činite to efikasno.

Ubacite male podsetnike i odredite rokove, kako biste formirali dodatne kontrolne tačke odgovornosti, koje možete ubaciti u svoju rutinu da biste trenirali po ugledu na najbolje sportiste. Osnažite sebe pravljenjem malih beleški, koje ćete držati na vidnom mestu (ekranu svog telefona, ili desktopu) i koji će vas stalno podsećati koji su vaši fitnes ciljevi. Držite fotografiju sportiste koji vam je uzor ili napišite jednostavne reči, kao što su „brzina“, „snaga“ ili „pet kilograma mišića“.

Sportisti takođe postavljaju rokove za svoje fitnes ciljeve, kao što je podizanje određene težine do određenog datuma. Ovo trenutno povećava ulog i vaši fitnes ciljevi postaju ozbiljnije shvaćeni u vašoj podsvesti, kada imaju vremenski okvir. To je mala doza pritiska, koja vas drži na putu ka „zvedi vodilji“ i pomaže vam da to ne zaboravite – i da to cenite.

Pročitajte i ovo: Navike muškaraca koji disciplinovano odražavaju svoju formu

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments