Fleksibilnost može biti velika prednost kada je u pitanju kondicija – povećanjem opsega pokreta možete poboljati vaše performanse i smanjiti rizik od povreda. Postoji mnogo različitih načina da povećate fleksibilnost, ali istezanje predstavlja zlatni standard. Hiperboličko istezanje obećava povećanje fleksibilnosti za samo četiri nedelje.

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj program istezanja ima niz prednosti, ali ipak nije za svakog.

Šta je hiperboličko istezanje

Hiperboličko istezanje kombinuje različite tehnike istezanja, uključujući PNF (proprioceptivnu neuromuskularnu facilitaciju), dinamičko i statičko istezanje. Program podrazumeva dnevnu rutinu, pa iako je doslednost ključna, vežbanje traje svega desetak minuta.

Jedan od ključnih principa je inverzni refleks preživljavanja koji je sličan PNF konceptu „zategni – opusti“ i uključuje istezanje mišića, izometrijsko kontrahovanje, a zatim opuštanje, da bi se postiglo dublje istezanje. Fokus na istezanje mišića izvan njihovog uobičajenog dometa izdvaja ovu metodu od tradicionalnih rutina istezanja.

Prednosti hiperboličkog istezanja

Hiperboličko istezanje cilja na mišiće oko karlice, jezgra i donjeg dela tela i pomaže u ublažavanju simpotma brojnih zdravstvenih problema, poboljšava ravnotežu i koordinaciju i smanjuje rizik od povreda. Kada su mišići fleksibilni, zglobovi su manje skloni naprezanju i uganuću.

Program je takođe osmišljen da ojača mišiće jezgra, a rezultat toga je bolje držanje i smanjenje bola u leđima koji mnogi osećaju zbog dugotrajnog sedenja.

Pročitajte i ovo: Vežbe koje će vam pomoći da popravite držanje

Kako hiperboličko istezanje funkcioniše

Program hiperboličkog istezanja uključuje dobro poznate tehnike povećanja fleksibilnosti, a da li ćete osetiti napredak već posle mesec dana, utiču faktori kao što su starost, osnovna mobilnost i dosledna praksa. Opseg pokreta ćete svakako povećati, ali ako ste krenuli „iz minusa“ biće potrebno malo više vremena da osetite prednosti vežbanja.

hiperbolicno istezanje u Šta je hiperboličko istezanje i kako povećava vašu fleksibilnost

Kome je namenjena ova vrsta istezanja

Hiperboličko istezanje namenjeno je sportistima koji se bave sporovima u kojima je ključna fleksibilnost – kao što su neki borilački sportovi, surfovanje, joga – kao i svakome ko želi da poboljša mobilnost i snagu jezgra, ili agresivno trenira i želi da izbegne povrede.

Ova metoda nije pogodna za nekog ko je imao nedavne povrede, operacije na zglobovima ili pati od hroničnih stanja koja utiču na mišićno-skeletni sistem.

Oni koji su iskusili pucanje mišića ili tetiva mogu smatrati da je intenzitet programa previsok i ne treba da rizikuju.

Saveti za početnike

Ako želite da isprobate hiperboličko istezanje imajte na umu da treba da počnete da nižim intenzitetom vežbi, da biste videli kako vaše telo reaguje na istezanje. Iako istezanje može uzrokovati nelagodnost, nikada ne bi trebalo da izazove (oštar) bol.

Ne zaboravite da se zagrejete – svaka vrsta istezanja sa ciljem povećanja fleksibilnosti treba da bude intenzivna, tako da se mišići moraju zagrejati. Takođe, budite dosledni – ne možete očekivati dobiti od hiperboličkog istezanja, ako se njime ne bavite svakodnevno, tokom nekoliko nedelja. Telu treba malo vremena da biste uočili rezultate i osetili dobrobiti vežbanja. Ukoliko se već bavite sportom ili redovnim vežbanjem i imate dobru početnu poziciju, rezultate ćete primetiti već posle mesec dana.

Ukoliko ste ranije imali nek smetnje i niste sigurni da li je to dobro za vas, posavetujte se sa stručnjacima, ili ličnim trenerom, koji vam može pomoći da prilagodite rutinu hiberboličkg istezanja i da postignete maksimum uz vežbe koje vam najviše odgovaraju.

Konačno, ukoliko odlučite da hiperboličko istezanje nije za vas, imajte na umu da postoji mnogo drugih pristupa i načina istezanja koje možete razmotriti.

Najbolji oblik istezanja je onaj koga možete da se pridržavate i zbog njega osećate bolje, poručuju treneri. Uključivanje dinamičkog i statičkog istezanja u vašu rutinu, zajedno sa pravilnom formom, može vam pomoći da povećate fleksibilnost u okviru svojih mogućnosti i bez ikakve štete.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe istezanja za muškarce starije od 30 godina

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments