Ne postoji određena količina inteligencije sa kojom se rađate i na koju ste „osuđeni“ do kraja života. Inteligencija je vaš razvojni potencijal, a ne nivo koji vas ograničava. To je sposobnost učenja i stimulisanja mozga, koja se može poboljšati. Praktikovanje određenih navika uglavnom unapređuje kristalizovanu inteligenciju, koja se odnosi na vaš rečnik, znanje i veštine i obično se spontano povećava sa starenjem, kao i fluidnu inteligenciju, koja se odnosi na sposobnost rasuđivanja, apstraktnog razmišljanja, fluidnog rezonovanja.

Prakse kojima se povećava kristalizovana i fluidna inteligencija

Redovno vežbanje

Fizička aktivnost je jedan od najboljih načina za poboljšanje funkcija mozga. Lagane aktivnosti podstiču aktivnost u hipokampusu i poboljšavaju vezu između hipokampusa i drugih regiona mozga, koji regulišu pamćenje. Aerobne aktivnosti promovišu rast neurona, što jača strukturu i funkciju mozga. Ne morate vežbati naporno i energično, ali važno je da vežbate redovno, da biste aktivirali kognitivne prednosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by k e v i n p a b e l (@kevin_pabel)

Dovoljno spavajte

San i noćni odmor neophodni su za podržavanje optimalne kognitivne funkcije. Kada spavate, vaš mozak obrađuje dnevne sadržaje, obavlja posao „čišćenja“ i „skladištenja“ kako biste imali veću sposobnost da primate nove informacije u budnom stanju. Čak i mali deficit sna i odmora negativno utiče na radnu memoriju, što znači da će se i mali dodatak odraziti na vašu inteligenciju.

Inteligencija i meditacija

Postanite pametniji praktikujući meditaciju. Efekti meditacije primećeni su u oblasti memorije i izvršnih funkcija mozga i to samo nakon četiri dana ove prakse. Inteligencija se povećava kroz sposobnost pažnje i pamćenja, ali i smirenost, odnosno, smanjenje anksioznosti i stresa.

Pročitajte i ovo: Ne morate biti briljantni – jer ste sasvim dovoljno pametni

Kafa stimuliše inteligenciju

Adenozin je hemikalija u mozgu koja zaustavlja oslobađanje stimulativnih supstanci, a kofein blokira adenozin, što omogućava prirodnoj stimulativnoj hemiji mozga da se oslobodi i da vam energiju. Ova energija pomaže u učenju i reprodukciji naučenog. Ipak, previše kofeina može vas uznemiriti i doneti rasejanost – vaša inteligencija će najbolje napredovati uz umerene doze kafe.

Zeleni čaj

Zeleni čaj takođe sadrži kofein, u malim količinama, ali je bogat i hemikalijom koja se zove epigalokatehin galat (EGCG), koja olakšava rast aksona i dendrita koji omogućavaju neuronima da komuniciraju i izvršavaju kognitivne zadatke. Konzumiranje zelenog čaja povećava pažnju i pamćenje, uglavnom zbog kombinacije korisnih sastojaka, a ne samo zbog jedne supstance.

Hrana koja podržava funkcije mozga

Inteligenciju ćete unaprediti i vođenjem računa o ishrani, koja sadrži hranljive sastojke koji podržavaju funkciju mozga. To znači omega-3 masne kiseline, flavonoide i vitamin K. Omega-3 masne kiseline su glavne komponente strukture mozga, a masna riba, morski plodovi, lan, avokado i orasi, bogat su izvor ovog sastojka, dok se flavonoidi nalaze u bobičastom voću, čaju, kakau, soji, zrnu žitarica, a vitamin K u kelju, spanaću i lisnatom zelenom povrću.

Inteligencija i veštine

Naučite da svirate neki instrument, ili, ako neki već svirate, bavite se time redovnije i češće vežbajte. Sviranje je zabavan i kreativan način da se inteligencija poveća, jer angažuje u kooperaciji slušnu percepciju, fizičku koordinaciju, memoriju i prepoznavanje obrazaca. Vaše senzorne i kognitivne sposobnosti se povezuju i udružuju, a vaša inteligencija postaje fluidnija.

Čitanje i inteligencija

Istraživanja pokazuju da je čitanje od ključne važnosti za unapređenje znanja, ali i inteligenicije, jer stimuliše svaki deo vašeg mozga, zajedno sa neuronskim vezama između tih delova. Čitanje zahteva višestruke kognitivne funkcije – pažnju, radnu memoriju, memoriju za trajno skladištenje, apstraktno razmišljanje, razumevanje, vizuelnu percepciju – i podstiče povezivanje regiona mozga uključenih u razumevanje. Inteligencija se povećava trajno, stalnim angažovanjem mozga na ovaj način, odnosno, navikom čitanja, mada se efekti primećuju i nekoliko dana nakon čitanja nekog sadržaja.

Inteligencija i učenje

Ako želite da povećate inteligenciju, usvojte mentalitet „doživotnog početnika“ – učite, istražujte, otkrivajte nove sadržaje i interesovanja i nikada nemojte prestati. Kontinuirano (samo)obrazovanje povećava kognitivne funkcije i štiti vaš mozak od oboljenja.

Inteligencija i socijalizacija

Druženje je važno – socijalna inteligencija poboljšava i druge vrste inteligencije, jer socijalizacija stimuliše um i kognitivne sposobnosti, veštine komunikacije, empatiju, saradnju. Negujte stare i uspostavljajte nove veze, proširujući krug poznanika i prijatelja ljudima koji imaju različita interesovanja i bave se različitim stvarima, da biste podstakli sopstvenu radoznalost i širinu duha.

Inteligencija nije u tome da znate više od drugih, već se radi o stimulisanju vašeg uma, povećanju mogućnosti rešavanja problema i učenju novih stvari. Budite radoznali, budni i razigrani, pa će vam mozak biti stimulisan i aktivan, a inteligencija će se sa vremenom uvećati.

Pročitajte i ovo: 10 jednostavnih načina da se relaksirate i postanete pametniji u isto vreme

Naslovna fotografija: instagram.com/kevin_pabel

Đorđe Đoković

Comments