Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Kako da izađeš na kraj sa najčešćim sportskim povredama?

Kako da izađeš na kraj sa najčešćim sportskim povredama?

1/3

Profesionalni sportisti se povređuju iz istih razloga kao i rekreativci – prave greške u pokretima, ne pripreme se dovoljno ili ih, u grupnom sportu, povredi neko drugi. Razlika između vas i profesionalca je što vi sportsku povredu shvatate kao i svaku drugu i verovatno ste u stanju da mirujete i da se izlečite, dok su profesionalci spremni da nastave sa sportom uprkos povredi. Vaš napor da uđete u kondiciju ili dobra zabava sa ortacima na fudbalu ili basketu, daleko su od profesionalne obaveze da budete spremni da odgovorite izazovima. Ali to vas ne razrešava odgovornosti prema sebi, niti umanjuje značaj povrede. Ukoliko ste se već povredili, idite kod lekara i slušajte uputstva, budite dobar pacijent. A ukoliko ste upravo smislili da je krajnje vreme da počnete da vežbate, trčite, ili intenzivirate basket i fudbal sa ortacima, kako biste na proleće bili u formi, budite oprezni i obratite pažnju na slabe tačke – zglobovi, leđa, istegnuća, otoci. Pa čak ni upala mišića nije nešto kroz šta morate da prođete, ako postupate pametno i nastojite da formu steknete postepeno.

sport 1 Kako da izađeš na kraj sa najčešćim sportskim povredama?

Iznenadna bol u mišiću

Ukoliko tokom aktivnosti osetite naglu i oštru bol u mišiću, verovatno se radi o istegnuću. Možda podseća na grč, ali ukoliko je grč, on će proći na uobičajen način, a istegnuće će vas i dalje boleti. Mišići su elastični i prilagođavaju se vašim pokretima, ali ukoliko se tokom sportske aktivnosti pređu granice te elastičnosti, manje grupe mišićnih vlakana pucaju i prouzrokuju bol koju osećate. Istegnuće spada u manje povrede i prolazi samo od sebe, nakon nekoliko dana mirovanja. Ukoliko do istegnuća dođe na tetivama ili mestima koja ste ranije već povređivali, stvari su nešto ozbiljnije, a neka istegnuća zahtevaju i hiruršku intervenciju. Ako poznajete svoje slabe tačke, budite dodatno predostrožni, koristite bandažere i steznike dok se bavite sportom i nemojte rizikovati.

Wannabe TV

Editors choice