Iako tokom praznika volimo da se opustimo i nazdravimo uz koju čašu vina, šampanjaca ili piva, istina je da alkohol može da poremeti naš san. Upravo zbog toga rešili smo da potražimo način kako da spavate nakon alkoholnog pića.

Ako pitate stručnjake, reći će vam da ne postoji “zdrava” količina alkohola i da je etanol toksičan za mnoge organe, a najviše za mozak, jetru, srce i pankreas. Nekoliko pića može u početku da deluje kao sedativ, koji nas dovodi do osećaja opuštenosti i podizanja raspoloženja, ali kad organizam metaboliše četvrtu ili petu čašicu alkohola, fiziologija biva poremećena. Ovi efekti su posebno izraženi u pogledu spavanja.

kako da spavate nakon alkoholnog pica 01 Kako da bolje spavate nakon nekoliko čašica alkohola?

Kako da spavate nakon alkoholnog pića

Alkohol loše utiče na san

Konzumiranje alkohola pre odlaska na spavanje ima niz negativnih efekata – utiče na san brzog kretanja očiju (REM), fazu koja je bitna za formiranje dugoročnih sećanja. Narušeni su kvalitet i trajanje sna, posebno dubok san („san sporih talasa“), koji se smanjuje u zavisnosti od količine alkoholnih pića koje smo uneli u organizam. Stručnjaci smatraju da je noćno ispijanje alkohola najopasnije jer negativno utiče na disanje, izaziva hrkanje i apneju u snu. Samim tim, ima ozbiljan uticaj na kvalitet spavanja i odmor, te se nakon neprospavane noći možete osećati bezenergično, umorno i iscrpljeno.

I dok je teško popraviti kvalitet sna tokom noći, fleksibilni alati za praćenje treninga vam mogu pomoći da saznate kako se odvijaju određeni procesi u vašem telu. Mnogi uređaji prate varijabilnost srčane frekvencije (HRV) i izračunavaju tačan vremenski interval između otkucaja. Viša varijabilnost srčanog ritma je bolja, jer održava sposobnost tela da reguliše dejstvo simpatičkog nervnog sistema. Loš san smanjuje HRV, zbog čega se može desiti da odgovor nervnog sistema može biti preaktivan – ovo je povezano sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

U koje vreme pijete alkohol?

Uživanje u alkoholnom piću je posebno izraženo tokom praznične sezone, a ako planirate izlazak sa prijateljima potrudite se da zakažete za prepodnevne ili popodnevne sate. Iako nije bez rizika, dnevno konzumiranje alkoholnih pića ne utiče na san na isti način kao noćno. Ispijanje alkohola tokom dana omogućava telu više vremena da apsorbuje i metaboliše piće, pre odlaska na spavanje. Na ovaj način možete smanjiti negativan uticaj alkohola na san, ali nećete izbeći druge zdravstvene rizike povezane sa konzumacijom pića.

Comments