Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Kako da sprečite grčeve u mišićima?

Kako da sprečite grčeve u mišićima?

1/2

Sigurno vam se nekad desilo da noga iznenada počinje jako da vas boli, a vaše lice izgleda kao da vam je neko iščupao zdrav zub. Ne brinite! U pitanju je samo jedan običan grč. Iako vam se u tom trenutku vam čini da ne možete da izdržite bol, isti će brzo proći, a posle nekoliko minuta mirovanja vaš mišić će ponovo da se opusti.

Šta su grčevi i zašto do njih dolazi?

Grčevi u mišićima nastaju kada nervi šalju nekontrolisane impulse ćelijama mišića i mišići ne mogu da se opuste. Grč mišića dovodi do oštećenja ćelija mišića koji se kasnije osete bolom.

Bol nastaje naglo, traje obično nekoliko sekundi i oseća se intenzivno. Najčešće se javlja kod sportista, trudnica i starijih osoba i to noću za vreme spavanja ili u toku dana za vreme sportskih aktivnosti.

U mnogim slučajevima su uzroci za grčeve u mišićima prouzrokovani smetnjama u sastavu elektrolita u međućelijskom prostoru koji dovode do prevelike aktivnosti nerava i time povećanoj učestalosti grčeva.

Zbog toga se grčevi češće javljaju kada se sportisti puno znoje i ne nadoknade minerale i tečnost koje su znojenjem izgubili. Hormonalne promene kod žena dovode do promena u sastavu elektrolita u telu, pa i trudnice često pate od grčeva u mišićima. Povremeno su i oštećenja nerava razlog za nastajanje grčeva, kao i upale i bolesti vena.

Ukoliko se grčevi u mišićima počnu češće pojavljivati, obavezno se posavetujte sa lekarom. Nekada razlog za grčeve može biti osećaj trnjenja nogu ili ruku. Ove polineuropatije dovode već u ranom stadiju dijabetesa do čestih grčeva u mišićima.

Grč mišića2 Kako da sprečite grčeve u mišićima?

Wannabe TV

Editors choice