Komplimenti o izgledu koji ženama najviše prijaju

Kako da budeš savremen muškarac – iz ugla različitih muškaraca

Savremena pravila flertovanja za kul tipove

Parfemi koje treba da probaš ove jeseni

Najbolje filmske frizure Brada Pitta + kako da ih napraviš

Minđuše: Kako da nosiš najomiljeniji komad nakita muškaraca sa stilom

Ultimativno crno: Kako da izgledaš đavolski dobro

Kako da oslobodiš energiju vezanu za – vezivanje

Najukusniji kokteli sa kafom

Brzi kurs iz poznavanja vina

Kako da sprovedeš fizičku i mentalnu detoksikaciju

Zašto ti je potrebna emotivna pismenost

Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

10 neverovatnih mesta koja vredi videti bar jednom u životu

Pravilo pametnog vežbanja: Nisu sve vežbe za svakog

Kako da sprečite grčeve u mišićima?

Kako da sprečite grčeve u mišićima?

1/2

Sigurno vam se nekad desilo da noga iznenada počinje jako da vas boli, a vaše lice izgleda kao da vam je neko iščupao zdrav zub. Ne brinite! U pitanju je samo jedan običan grč. Iako vam se u tom trenutku vam čini da ne možete da izdržite bol, isti će brzo proći, a posle nekoliko minuta mirovanja vaš mišić će ponovo da se opusti.

Šta su grčevi i zašto do njih dolazi?

Grčevi u mišićima nastaju kada nervi šalju nekontrolisane impulse ćelijama mišića i mišići ne mogu da se opuste. Grč mišića dovodi do oštećenja ćelija mišića koji se kasnije osete bolom.

Bol nastaje naglo, traje obično nekoliko sekundi i oseća se intenzivno. Najčešće se javlja kod sportista, trudnica i starijih osoba i to noću za vreme spavanja ili u toku dana za vreme sportskih aktivnosti.

U mnogim slučajevima su uzroci za grčeve u mišićima prouzrokovani smetnjama u sastavu elektrolita u međućelijskom prostoru koji dovode do prevelike aktivnosti nerava i time povećanoj učestalosti grčeva.

Zbog toga se grčevi češće javljaju kada se sportisti puno znoje i ne nadoknade minerale i tečnost koje su znojenjem izgubili. Hormonalne promene kod žena dovode do promena u sastavu elektrolita u telu, pa i trudnice često pate od grčeva u mišićima. Povremeno su i oštećenja nerava razlog za nastajanje grčeva, kao i upale i bolesti vena.

Ukoliko se grčevi u mišićima počnu češće pojavljivati, obavezno se posavetujte sa lekarom. Nekada razlog za grčeve može biti osećaj trnjenja nogu ili ruku. Ove polineuropatije dovode već u ranom stadiju dijabetesa do čestih grčeva u mišićima.

Grč mišića2 Kako da sprečite grčeve u mišićima?

Wannabe TV

Editors choice