Vreme slava i novogodišnjih praznika je pred nama. A to znači masna hrana, više sedenja za slavskim trpezama, manje kretanja generalno zbog hladnijeg vremena. To se neminovno odražava i na fizičku kondiciju i izgled. Nekoliko kilograma viška se najčešće nataloži na stomaku.

Međutim, ne mora sve da bude tako. Poslušajte ove naše savete i prođite kroz period praznovanja, bez viška kilograma.

Fokusirajte se na kardio treninge

Mišići se najbrže “prave” kada u organizmu ima više masti. Zbog toga vodite računa, ako ne želite da se “prepumpate” i nemojte da podižete tegove i slično. Najbolje je da trčite, jer ćete tako sagoreti prekomernu masnoću. Ako baš niste ljubitelj džoginga, pokušajte sa nekoliko kratkih sprintova dnevno.

muškarac trci1 Kako da spremite telo za prazničnu hranu

Ne spavajte previše

Zima i praznični neradni dani mogu vrlo lako da nas navedu da ušuškani u krevetu provedemo celu noć i više od pola dana. Ipak, dok spavamo kalorije se sporije sagorevaju, tako da bi trebalo da povedete računa i o tome. To ne znači da za vreme praznika treba da ustajete u cik zore, pa da ceo dan budete umorni, već da isplanirate spavanje u zavisnosti od aktivnosti. Zapamtite, sedam sati sna je dovoljno za odraslu osobu!

Ne preterujte sa alkoholom

Previše alkohola smanjuje kondiciju i podstiče gojenje. Mnogi zaboravljaju da u alkoholu ima mnogo šećera, zbog čega on i goji. To ipak, ne znači da praznik treba da provedete bez i jedne čaše alkoholnog pića. Gledajte samo da izbegavate pivo i koktele jer su oni puni šećera.

Jedite proteinsku hranu

Fokusirajte se na proteine iz jaja, živinskog i crvenog mesa. Takođe, uvedite prirodne masnoće, poput, oraha, maslinovo ulja i sira, pa će tako vaše telo biti spremno za razne praznične gurmanluke.

Olivera Denčić

Comments