Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Zdravlje i fitnes

Kako da zdravo smršate ili da se ugojite?

Verovatno vam je dosta reklama u medijima gde vam 100% garantuju da ćete smršati ako koristite baš njihov preparat. Konstantno bombardovanje ovakvom vrstom marketinga čini izuzetno nervoznim sve vas koji imate hroničan problem sa regulisanjem telesne težine. Da bismo raščistili sve nejasnoće i ponudili prave odgovore na nedoumice koje vas godinama muče, konsultovali smo stručnjake u vezi sa ovim problemima. Evo šta oni kažu…

Da bi se dobila procena optimalne telesne mase, profesionalci koriste indeks telesne mase koji se izračunava deljenjem vrednosti telesne mase sa kvadratnom vrednošću telesne visine. Osobe kojima je vrednost BMI između 20 i 25 imaju najmanji zdravstveni rizik. Preporučene vrednosti BMI za žene su u rasponu od 21,3 do 22,1 a za muškarce 21,9 do 22,4. Osoba sa BMI između 25 i 30 definiše se kao punačka, dok se ona sa vrednostima preko 30 definiše kao gojazna.

Gubitak telesne mase

Postoje naučni dokazi da je kontinuirana fizička aktivnost srednjeg do velikog intenziteta efikasno sredstvo za redukciju telesne mase, posebno ako je istovremeno praćena smanjenim energetskim unosom. Što je veća energetska potrošnja, veća je verovatnoća da će se gubiti telesne masti. Kombinacija fizičke aktivnosti i ishrane nudi fleksibilan i efikasan pristup gubitku telesne mase. Vežbanjem se povećava mobilizacija i iskorišćavanje masti, čime se uzrokuje njen gubitak. Redovan trening takođe usporava gubitak mišićnog tkiva. Studije pokazuju da kombinacija vežbi i ishrane omogućava gubitak masnog tkiva i blago povećava mišićnu masu.

Muškarac Kako da zdravo smršate ili da se ugojite?

Dobijanje telesne mase

Dobijanje mase postiže se povećanjem kalorijskog unosa. Ranije su lekari preporučivali povećan unos masti kako bi pomogli sportisti da poveća kalorijski unos i poveća težinu, sada se veruje da takav sportista treba da unosi makroelemente u sličnom procentualnom odnosu koji je preporučen za njihov sport, ali u većim količinama. Ako osoba prosečno unese 3,500 kcal rezultat je povećanje telesne mase od 0,5 kg. Ako osoba ne vežba, ove dodatne kalorije skladište se kao telesne masti. U zavisnosti od vrste, intenziteta i učestalosti treniranja, kao i hormonalnih karakteristika i genetskih predispozicija sportiste, javljaju se varijacije u dobitku na težini.

Mladen Mitrić

Wannabe TV

Editors choice