Telo i um su povezani na svim nivoima i vaša mentalna snaga nalazi podršku u fizičkoj i obrnuto. Biti snažan, zapravo znači biti stabilan, uravnotežen, smiren i prisutan – iz te pozicije možete da delate kada je neophodno ili kada želite, da se nosite sa trenucima krize bez “pucanja” i da se u nju vratite kada kriza prođe. Snažan čovek se oslanja na sebe, on zna da može i on hoće ono što može – to se zove samopouzdanje.

Samopouzdanje stičete kada se suočavate sa svojim strahovima i problemima i kada ih rešavate, a ne bežite od njih. Bildujte svoje samopouzdanje kao što bildujete mišiće. Upoznajte svoje slabosti – sklonost ka odugovlačenju, lenjost, zanemarivanje signala opasnosti, otpor prema autoritetu i zadacima koje od njih dobijate, stidljivost, iskompleksiranost zbog fizičkog izgleda. A zatim svoje slabosti tretirajte kao mišiće koje želite da osnažite. Disciplinujte svoju lenjost i odugovlačenje – radite ono što vas mrzi, što vam je dosadno i što biste najradije izbegli i sa tim završite prvo – stavite neprijatne poslove i zadatke na prvo mesto i kad sa njima zavšite, osetićete ono postignuće i zadovoljstvo sobom, koje stvara istinsko samopouzdanje. Vi možete sve što hoćete. A kad hoćete ono što morate, ono što vas plaši i smara, onda imate u svom iskustvu šta to tačno znači da možete sve što hoćete – vaša volja je nezaustavljiva.

Zajedno sa samopouzdanjem ide samokontrola. Nama vladaju osećanja, strahovi, nagoni, želje i potrebe. Krenite im u susret i ne dozvolite da vas preplave i određuju vaše ponašanje i vaše reakcije. Ne prepuštajte se reakcijama, nego se zaustavite, dišite, ohladite se, promislite, ovladajte sobom i onda osmislite akciju. Svakim izazovom kome niste impulsivno podlegli, već smislili da li ćete mu i kako odgovoriti, pojačavate stepen samokontrole.

Comments