Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

Zdravlje i fitnes

Kako živeti da biste doživeli stotu

1/2

Znate sigurno onu pesmu od Bjelog Dugmeta “Doživeti stotu”. I mada oni kažu da je strašna stvar u životu doživeti stotu, istina je da mnogi od nas priželjkuju dug život i lepu starost. Ali, da bi nam ta starost bila dobra, da bismo bili zdravi i funkcionalni, potrebno je da se o svom zdravlju pobrinemo malo ranije. Takoreći, već danas i već sada. U nastavku vam predstavljamo koje bi to zdravstvene navike trebalo da negujete u svojim dvadeseti, tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama kako biste bezbrižno došli do te jubilarne, stote.

U dvadesetim godinama

Dvadesete godine su godine u kojima relno najmanje pažnje posvećujemo svom zdravlju, i sve nam je drugo preče – a čini nam se da sve i možemo da učinimo svom telu bez ikakvih vidljivih posledica. Ipak, u ovim godinama bi trebalo da se makar malo priprazite, i da redovno posećujete zubara, ali i urologa. Kod zubara ne morate ići na svakih mesec dana, ali kontrola jednom godišnje bi trebalo da bude obavezna, imali problema ili ne. Takođe, u ovim godinama je zdravlje vaših reproduktivnih organa osetljivo, te je važno da idete na redovne kontrole – jer se bolesti poput HIV-a, hepatitisa B, herpesa ili hlamidije i dalje mogu preneti seksualnim putem. Još jedna stvar koja je u ovom periodu značajna i poželjna je i redovno bavljenje sportom, rekreativno ako ne profesionalno. Sport će u mladim godinama oblikovati vaše telo i “setovati” to kakvo će ono kasnije biti.

U tridesetim godinama

Nakon tridesete, procesi u našem organizmu se polako menjaju i naše telo počinje da oseća prve znakove starenja. U ovim godinama dobro bi bilo da kontrolišete krvni pritisak, holesterol i nivo glukoze u krvi. Visok nivo holesterola je glavni uzrok infarkta i šloga – a nažalost, poznata je činjenica da od ovih bolesti procentualno umre najveći broj ljudi, a pogotovo muškaraca. U ovom periodu, takođe, vreme je za prvu kontrolu vašeg sluha. Da, pretpostavljamo da mislite da je sve u redu jer još uvek nemate primetnih problema sa sluhom, ali stučno lice će možda detektovati neke probleme koje bi trebalo da nastavite da pratite u budućnosti. Takođe, u tridesetim godinama bi trebalo da smanjite one nezdrave navike iz dvadesetih, poput konzumiranja cigareta, previše kofeina i alkohola. Ishrana bi trebalo da vam bude dobro izbalansirana i trebalo bi da nastavite sa redovnim treninzima.

Wannabe TV

Editors choice