Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Zdravlje i fitnes

Kako živeti da biste doživeli stotu

1/2

Znate sigurno onu pesmu od Bjelog Dugmeta “Doživeti stotu”. I mada oni kažu da je strašna stvar u životu doživeti stotu, istina je da mnogi od nas priželjkuju dug život i lepu starost. Ali, da bi nam ta starost bila dobra, da bismo bili zdravi i funkcionalni, potrebno je da se o svom zdravlju pobrinemo malo ranije. Takoreći, već danas i već sada. U nastavku vam predstavljamo koje bi to zdravstvene navike trebalo da negujete u svojim dvadeseti, tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama kako biste bezbrižno došli do te jubilarne, stote.

U dvadesetim godinama

Dvadesete godine su godine u kojima relno najmanje pažnje posvećujemo svom zdravlju, i sve nam je drugo preče – a čini nam se da sve i možemo da učinimo svom telu bez ikakvih vidljivih posledica. Ipak, u ovim godinama bi trebalo da se makar malo priprazite, i da redovno posećujete zubara, ali i urologa. Kod zubara ne morate ići na svakih mesec dana, ali kontrola jednom godišnje bi trebalo da bude obavezna, imali problema ili ne. Takođe, u ovim godinama je zdravlje vaših reproduktivnih organa osetljivo, te je važno da idete na redovne kontrole – jer se bolesti poput HIV-a, hepatitisa B, herpesa ili hlamidije i dalje mogu preneti seksualnim putem. Još jedna stvar koja je u ovom periodu značajna i poželjna je i redovno bavljenje sportom, rekreativno ako ne profesionalno. Sport će u mladim godinama oblikovati vaše telo i “setovati” to kakvo će ono kasnije biti.

U tridesetim godinama

Nakon tridesete, procesi u našem organizmu se polako menjaju i naše telo počinje da oseća prve znakove starenja. U ovim godinama dobro bi bilo da kontrolišete krvni pritisak, holesterol i nivo glukoze u krvi. Visok nivo holesterola je glavni uzrok infarkta i šloga – a nažalost, poznata je činjenica da od ovih bolesti procentualno umre najveći broj ljudi, a pogotovo muškaraca. U ovom periodu, takođe, vreme je za prvu kontrolu vašeg sluha. Da, pretpostavljamo da mislite da je sve u redu jer još uvek nemate primetnih problema sa sluhom, ali stučno lice će možda detektovati neke probleme koje bi trebalo da nastavite da pratite u budućnosti. Takođe, u tridesetim godinama bi trebalo da smanjite one nezdrave navike iz dvadesetih, poput konzumiranja cigareta, previše kofeina i alkohola. Ishrana bi trebalo da vam bude dobro izbalansirana i trebalo bi da nastavite sa redovnim treninzima.

Wannabe TV

Editors choice