Verovatno ste čuli za kolagen u kontekstu kozmetike za žene, ali on ne služi samo za peglanje bora i zatezanje kože. Kolagen je najzastupljeniji protein u vezivnom tkivu i važan je za zdravlje zglobova, kostiju, sluzokožu creva – ima ključnu ulogu u više aspekata ukupnog zdravlja.

Šta je kolagen i čemu služi

Kolagen je složeni protein sastavljen od 19 različitih aminokiselina, a primarne su glicin, prolin, hidroksiprolin i arginin. Najvažnija aminokiselina je hidoksiprolin, jer je potrebna za proizvodnju kolagena u svim vezivnim tkivima.

Kolagen formira matricu između ćelija koje čine kožu, kosti, hrskavicu i druga vezivna tkiva, dajući im strukturu, stabilnost i elastičnost, da bi optimalno funkcionisala.

Vrste kolagena u organizmu

Manje je poznata činjenica da postoji mnogo različitih tipova kolagena, najmanje 16 u ljudskom organizmu, ali najveći procenat kolagena obuhvata tipove 1 i 2.

Tip 1 je najzastupljeniji i najjači, pomaže u formiranju kostiju i podržava gastrointestinalni trakt. Neophodan je za zarastanje i daje koži elastičnost i integritet. Tip 2 se prvenstveno nalazi u hrskavici i podržava zdravlje zglobova.

Kolagen dolazi iz životinjske kože, kostiju i vezivnog tkiva, ali za razliku od mnogih drugih hranljivih materija, ne apsorbuje se u celini iz hrane koju unosite. Umesto toga, organizam ga razlaže na pojedinačne hranljive materije, kojie služe za formiranje više kolagena.

Koliko kolagena treba muškarcima

U zavisnosti od terapeutskog efekta koji se traži, doze od 8 do 12 grama (odnosi se na suplemente kolagena) daju najbolje rezultate, kada se uzimaju svakodnevno.

Najbolji su prirodni izvori kolagena, uz izbegavanje ponašanja koja ga razgrađuju, kao što su pušenje i izlaganje suncu. Aminokiseline su gradivni blokovi kolagena, ali konzumiranje hrane bogate vitaminom C, cinkom i bakrom, pomaže procesu.

Kolagen možete dobiti jedući želatin, ili dodavanjem kolagen hidrolizata – ovi molekuli kolagena su manji od onih koji se nalaze u celoj hrani, zbog čega se lakše apsorbuju.

Zasto je muskarcima potreban kolagen Razlozi zašto je i muškarcima potreban kolagen

Pročitajte i ovo: Suplementi koji su neophodni svakom aktivnom muškarcu

Široka lepeza izvora hrane bogate najvažnijim aminokiselinama, kreće se od pečuraka i ostriga do orašastih plodova.

Prolin se u izobilju nalazi u mesu, ribi, belancima, pečurkama, šparglama, a glicin u mesu i kikirikiju, lizin u mesu, siru i jajima. Cink možete uneti jedući ostrige, pasulj, orahe, crveno meso, bakra ima u jetri, ostrigama, lisnatom povrću, orasima, a vitamina C u paprikama, jagodama, pomorandžama i drugom voću i povrću.

Supa od kostiju se smatra dobrim izvorom kolagena, koji se koristi umesto suplemenata i vrlo je popularna u poslednjih nekoliko godina, međutim, bujon od kostiju ipak sadrži mnogo manje kolagena nego dodaci ishrani.

Kolagen za muškarce – za zdravlje kože, zglobova i kostiju

Kolagen je ključni strukturni protein koji obezbeđuje snagu, elastičnost i regeneraciju svih vezivnih tkiva, uključujući kožu, tetive, ligamente, hrskavicu i kosti.

Već od ranih dvadesetih godina koža gubi oko jedan procenat kolagena godišnje, zbog čega sa godinama postaje suvlja i podložnija boranju. Dodaci kolagena mogu pomoći u smanjenju dubine bora, vraćanju elastičnosti i povećanju hidratacije kože.

Kolagen pomaže u održavanju zdravlja zglobova, zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima i sposobnosti da zaštiti i popravi hrskavicu. Prednosti su uočene u proučavanju dejstva kolagena kod odraslih sa osteoartritisom, koji su prijavili smanjenje bolova i ukočenosti i bolji kvalitet života kada su svakodnevno kozumirali peptide kolagena.

Za sportiste, novija istraživanja sugerišu da kolagen i vitamin C doprinose jačanju ligamenata i tetiva koji vezuju strukturu kostiju i mišića. Dodavanje želatina u program ishrane prilikom aktivnog vežbanja poboljšava sintezu kolagena i deluje preventivno kod povreda i poravke tkiva.

Takođe, kolagen je ključna komponenta koštanog tkiva, koja doprinosi snazi i fleksibilnosti kostiju. Istraživanja sugerišu da hidrolizovani kolagen ima pozitivan terapeutski efekat na osteoporozu i osteoartritis, uz potencijalno povećanje mineralne gustine kostiju, zaštitni efekat na zglobnu hrskavicu i simptomatsko ublažavanje bola.

Ako se odlučujete za suplemente kolagena, stručnjaci preporučuju hidrolizovani kolagen, odnsono, peptide kolagena u prahu. Potražite proizvode koji u jednoj meri sadrže do 20 grama goveđeg kolagena, bez dodatnih sastojaka.

Suplementi uglavnom nemaju neželjene efekte, ali neki proizvodi sadrže ribu i školjke, tako da nisu prikladni ukoliko ste alergični na morske plodove.

Pročitajte i ovo: Da li su vam potrebni suplementi testosterona?

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments