Suplementi testosterona, dodaci ishrani koji podstiču prirodno lučenje testosterona, povećanje mišićne mase, porast libida – brojni su i dostupni. Zapravo, izgleda da je ponuda preplavljujuća, a to verovatno znači da je potražnja velika – muškarci su veoma zainteresovani za ove proizvode, jer su zabrinuti za svoju muževnost.

Postoji razlika između prirodnih preparata, kombinacije vitamina, minerala, i biljnih nutrijenata koji podstiču proizvodnju testosterona u organizmu i između formula sintetičkih hormona koji podstiču proizvodnju testosterona, ili sintetičkog testosterona, koje prepisuje lekar. Sumnje koje izazivaju debatu na ovom polju, iste su kao one oko zamenskog estrogena koji se ženama preporučuje u menopauzi. Ovde pretežno govorimo o sintetičkim hormonskim suplementima, sa pretpostavkom da prirodni preparati ne mogu izazvati veće probleme, ali i sa porukom da je potrebno oprezno i promišljeno pristupiti ovom pitanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DJ ISEK (@isek___)

Mit je da suplementi testosterona poboljšavaju erekciju, a istina da podstiču želju (podižu libido), ali ne utiču na funkciju – pa ako je to razlog zbog kog mislite da će vam biti korisni, saznajte nešto više o ulozi testosterona i ovim suplementima i preipitajte svoje uverenje.

Muški polni hormon, testosteron, igra ključu ulogu u seksualnosti muškarca i zato, kada se suoče sa problemom erektilne disfunkcije, mnogi muškarci pretpostavljaju da je uzrok nedostatak testosterona i da suplemeniti testosterona nude brzo rešenje.

Zbog uočenog značajnog porasta korišćenja ovih suplemenata, 2022. godine obavljeno je obimno istraživanje, koje pokazuje da suplementacija testosteronom ne daje podsticaj erekciji. Hormon igra jasnu ulogu u seksualnoj želji i učestalosti seksualnih odnosa, ali nema uticaja na seksualnu funkciju, posebno na erekciju. Drugim rečima, kod većine muškaraca viši nivo testosterona izaziva želju, ali ne pomaže u performansima.

Pročitajte i ovo: Da li je menopauza realno stanje s kojim se i muškarci suočavaju?

Stvari stoje drugačije za oko 7 procenata muškaraca koji zaista imaju nedostatak testosterona. Sa kliničkim nedostatkom, libido i erekcija se smanjuju, a suplementi testosterona vraćaju i želju i funkciju. Ali za muškarce čiji su nivoi testosterona u normalnom opsegu, ili malo niži (označen kao nizak T) najverovatniji ishod dodatka testosterona je povećana seksualna frustracija – žele više seksa i pokušavaju da ga ostvare, ali funkcija erekcije ostaje nepromenjena.

Od četredesete godine, nivo testosterona opada polako, ali postojano, što odgovara padu estrogena u menopauzi kod žena. Nivoi testosterona kod starijih muškaraca spadaju u nisko-normalni opseg, ali nizak T ne signalizira pravi nedostatak testosterona, već samo normalne biološke promene vezane za životno doba. Za popularnost suplemenata u velikoj meri su odgovorni lekari koji ne prave razliku između opadanja testosterona koje dolazi sa godinama i kliničkog nedostatka. Oni zagovaraju suplementaciju, kao izvor mladosti koji starijim muškarcima obnavlja libido i održava mišićavost, vitkost i mladalačku snagu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DJ ISEK (@isek___)

Međutim, previše visok nivo testosterona može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer utiče na zgrušavanje krvi (značajan faktor za srčana oboljenja i većinu uzroka moždanog udara). Pored toga, prekomeran testosteron povezan je sa rizikom raka od prostate, koji je kod muškaraca jednako čest i smrtonosan, kao što je rak dojke kod žena.

Početkom 21. veka, neki istaknuti istraživači su tvrdili da testosteron ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka prostate i kao rezultat toga, nastavljeno je povećanje upotrebe suplemenata, koje lekari prepisuju sve većem broju muškaraca srednjih godina koji se žale na umor, pad libida i probleme sa erekcijom. Revizije ranijih istraživanja pokazale su da suplementi testosterona vraćaju libido i funkciju erekcije samo u slučaju stvarnog deficita testosterona, dok u slučaju niskog T (u normalnom opsegu) imaju samo skroman uticaj na libido, a nikakav na funkciju erekcije. Nedostatak testosterona je najverovatniji kod muškaraca starijih od 65 godina, iako danas mnogo mlađi muškarci aktivno uzimaju suplemente testosterona.

Suplementi testosterona preporučuju se muškarcima sa nedvosmislenim nedostatkom hormona, što se utvrđuje odgovarajućim medicinskim testovima. Čak i ako nameravate da uzimate prirodne suplemente, u cilju povećanja mišićne mase i nivoa energije za jače treninge, potrebno je da obavite ispitivanja, koja će utvriditi nivoe hormona i da se konsultujete sa sportskim lekarom.

Pročitajte i ovo: Ovo su namirnice koje bi trebalo da konzumirate ako želite da povećate mišićnu masu

Naslovna fotografija: instagram.com/isek__

Đorđe Đoković

Comments