Posle godina i godina istraživanja, naučnici su uspeli da naprave kontraceptivne pilule za muškarce. U testovima na miševima, ova pilula je bila 99% efektivna, a očekuje se da će do kraja godine biti testirana i na muškarcima. Čak da se pilula i pokaže kao uspešna, biće potrebne godine i godine dok ona dođe na tržište i pojavi se u apotekama.

U svakom slučaju, ovo je veliki pomak u jednakoj raspodeli kontraceptivnih sredstava, koja uglavnom padaju na ženu.

Do sada su postojale muške kontraceptivne pilule koje nisu naišle na odobrenje javnosti jer su imale nuspojave – kao što je manjak seksualne želje, povećanje telesne težine i depresija. No, ono što je u celoj priči zanimljivo, jeste činjenica da i pilule koje piju žene imaju ove i mnoge druge nuspojave, pa ih konzumiraju već decenijama, sa rizikom da ugroze svoje zdravlje. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mitchell Orval (@mitchellorval)

Ova nova pilula ima daleko manje nuspojava od bilo koje kontraceptivne pilule zato što nije na bazi hormona. No, tu postoji jedan problem. Sve i da muškarci dobiju savršene pilule, odnosno da u 99% slučajeva štite od trudnoće i da nemaju negativnih posledica, da li bi ih muškarci, zapravo, koristili.

Na osnovu čega se uopšte postavlja ovakvo pitanje? Imamo i vazektomiju kao vrlo uspešan vid prevencije od trudnoće koji je reverzibilan, a toliko malo muškaraca se na nju odlučuje. Možda je to zbog činjenice što ova intervencija podrazumeva da se “ide pod nož”, što može biti prilično odbojno. Zato se nadamo da će ovakav vid kontracepcije biti mnogo privlačniji, jer sve što je potrebno jeste da se proguta pilula.

Comments