Ako se borite da zadržite motivaciju za vežbanje, ili ste dostigli nivo kada vam je odlazak u teretanu jednostavno dosadio – lični trener može napraviti razliku!

Ljudi koji imaju najviše koristi od rada sa ličnim trenerom su početnici, kojima je potrebna pomoć da nauče osnove treninga i za sve grupe mišića, kao i osobama sa određenim ciljevima kao što je gubitak težine, priprema za drugi sport ili izgradnja veće mišićne mase. Lični trener može biti od velike pomoći i onima koji se oporavljaju od povreda i potrebne su im modifikovane vežbe, u skladu sa njihovim ograničenjima.

Takođe, ako se osećate zbunjeno pred svim onim spravama i ne znate kako i koliko koju da koristite, ili vam je potrebno da vas neko podstiče da biste se pridržavali svojih ciljeva, lični trener je prava osoba za to.

Postoji mnogo kontradiktornih informacija i teško je opredeliti se da sledite jedan program i stil vežbi, a sertifikovani lični trener je neko ko zna šta je ispravno i šta je pogrešno, ko ima na umu vaše najbolje interese i ko je u stanju da proceni šta vama najviše odgovara i odredi vam individualni program treninga, u skladu sa vašim ciljevima i potrebama.

Prednosti rada sa ličnim trenerom

Lični trener vam daje personalizovane vežbe

Ne postoji pristup vežbanju koji bi odgovarao svima i zato sertifikovani lični trener prilagođava vežbe, vodeći računa o specifičnim potrebama i sposobnostima pojedinca.

Treneri uzimaju u obzir različite faktore, kao što su godine, građa tela, medicinska stanja, nivo kondicije, povrede i prethodno iskustvo u vežbanju, što osigurava ne samo manji rizik od povreda, već i povećava šanse da se rezultati vide već posle nekoliko sesija vežbanja.

Prednosti rada sa licnim trenerom u teretani 2 Prednosti rada sa ličnim trenerom u teretani

Pročitajte i ovo: 5 najčešćih grešaka pre treninga

Nasumično vežbanje daje nasumične rezultate, a ciljano i strukturiano vežbanje daje planirane i očekivane rezultate i doseže ciljeve. Ono je efikasno na sve načine i tako ne gubite vreme radeći vežbe koje su više izazovne ili zanimljive, nego delotvorne.

Naučićete pravilan oblik izvođenja vežbi

Kad radite sami, možete lako pogrešiti, jer određeni pokret izvodite kako vam je zgodno ili kako vam je lakše, ili ste preambiciozni u svojim pokušajima, kojima se prilagođavate razvijajući lošu formu. Na taj način se možete povrediti, upozoravaju lični treneri.

Lični trener vam može ukazati na probleme u vašoj formi i uputiti vas kako da pravilno izvodite vežbe i kojim redosledom, da biste pravilno aktivirali određene grupe mišića. Osim toga, lakše je naučiti pravilan način za izvođenje vežbi na samom početku, nego kasnije korigovati pogrešne navike, a pravilna forma vam pomaže da izvučete maksimum iz svojih treninga.

Lični trener vam ukazuje na slabe tačke

Bilo da ste početnik ili stalno idete u teretanu, stručnjak može da vam ukaže na šta zaista treba da se fokusirate. Čak i ako ste iskusni u dizanju tegova, lični trener može primetiti kakva vrsta podešavanja vežbi vam je potrebna i gde su praznine u vašoj rutini. Ponekad može biti teško identifikovati oblasti koje zaostaju u vašem vežbanju i koje vas možda sputavaju da napredujete, a sa vremenom je to još teže, ako vas niko ne upućuje i pomaže vam da ispunite svoj program na pravi način.

Pojačana motivacija

Kad zakažete trening sa ličnim trenerom, manja je verovatnoća da ćete izostati i preskočiti svoje planove za vežbanje. Rad sa trenerom je zato odlična strategija za održavanje motivacije i posvećenosti vežbanju. Lični trener vas može izazvati da obavite nekoliko dodatnih ponavljanja ili serija, od kojih biste inače odustali. Ako znate da ste vrsta osobe koja ima problema sa motivacijom i koja će odustati ako je suviše umorna, podsticaj koji vam stručnjak pruža, pomoći će vam da ostvarite svoje ciljeve i da osim mišića izgradite i čvršći karakter.

Pročitajte i ovo: 3 pravila za trening kad ste povređeni

Naslovna fotografija: unsplash.com

Đorđe Đoković

Comments