Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

Zdravlje i fitnes

Limunova kora kao lek

Dobro je poznata činjenica da su limun i njegov sok veoma lekoviti i osvežavajući, ovaj agrum i divno miriše pa se njegova mirisna nota često koristi za različite vrste osveživača prostorija, kupke i mleka za negu telu kao i za parfeme.

Sa druge strane malo je poznato da lekovita dejstva ima čak i limunova kora. Naučno ime za limunovu koru je Citrus limonum, kora se može koristiti za spoljašnju primenu, može se i jesti ukoliko ne sadrži rizične količine hemikalija.

limun2 tekst Limunova kora kao lek

Za šta je sve korisna limunova kora:

– U borbi protiv raka kože, debelog creva i dojke. Limonen i salvestrol Q40 iz limunove kore bore se protiv kancerogenih ćelija, dok flavonoidi pomažu u sprečavanju širenaj kancerogenih ćelija.

– Snižavanju nivoa lošeg, LDL holesterola, što utiče na zdravlje srca. Kalijum iz kore limuna pomaže u održavanju krvnog pritiska u normali. Vitamin C i P pomažu u čišćenju krvnih sudova i tako snižavaju rizik od srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska.

limun3 tekst Limunova kora kao lek

-Poboljšanju zdravlja kostiju. Kombinacija kalcijuma i vitamina C iz kore limuna pomaže u prevenciji osteoartritisa, inflamatornog poliartritisa, preloma kostiju, reumatoidnog artritisa i osteoporoze. 

-Poboljšanju zdravlja zuba i desni. Vitamin C pomaže u prevenciji gingivitisa i krvarenja iz desni. Kora limuna je bogata i limunskom kiselinom koja takođe preventivno deluje na probleme sa zubima i desnima.

-Jačanju imuniteta i probave. Vitamin C  u kori limuna pomaže u borbi protiv prehlade, gripa, bola u grlu i sličnih infekcija, dok velika količina vlakana jača sistem organa za varenje.

-Neutralizovanju slobodnih radikala; i za to je zaslužan vitamin C.

-Zdravlju kože. Tamne mrlje, akne, pigmentacija, bore- limunska kiselina i vitamin C pomažu u čišćenju ćelija kože, što za rezultat ima zdraviju kožu. Antioksidansi iz kore limuna detoksikuju kožu sprečavajući pojavu akni i bubuljica.

-Postizanju i održavanju zdrave težine. Jedan od sastojaka limunove kore je pektin koji pomaže u skidanju kilograma, tako što se pretvara u žele koji sprečava organizam da apsorbuje prekomerne količine šećera.

limun4 tekst Limunova kora kao lek

Svi ovi korisni saveti važe samo ako možete da nađete organski gajen ili neprskan limun. Koru konvencionalno gajenih limunova nije preporučljivo upotrebljavati, zbog velike količine hemikalija koje sadrži.

ZANIMLJIVO:

Prednosti ljute hrane

Dijeta pećinskog čoveka

Luka Pešić

 

Wannabe TV

Editors choice