Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

Zdravlje i fitnes

Mogući razlozi zbog kojih se noću budiš

1/2

Uobičajeno je da se probudite nekoliko puta u toku noći, čak četiri do šest puta, da se okrenete, udobnije namestite, odete do toaleta, popijete malo vode, bolje pokrijete – i zatim ponovo zaspite. Ali ako legnete mrtvi umorni oko ponoći, probudite se posle dva sata i onda se naredna dva sata mučite da ponovo zaspite, to je već problem. Postajete neispavani i slabije funkcionišete preko dana. Evo nekih mogućih razloga koji vam remete normalan ritam spavanja, među kojima možda možete da prepoznate i rešite svoj problem.

Pregrejavanje

Temperatura je bitan faktor – ako vam je bilo hladno kad ste pošli na spavanje, pa ste suviše zagrejali sobu, ili se previše obukli i pokrili, pregrejaćete se i to će vam poremetiti san. Stručnjaci kažu da u sobi u kojoj spavate treba da bude od 15 do 18 stepeni, da vam treba pamučna pižama ili veš za spavanje, a da ćete se najbolje osećati ako se istuširate pre spavanja. Topla voda zagreva telo dok se kupate, a zatim se temperatura lagano spušta i signalizira mozgu da je vreme za spavanje. I kad legnete posle tuširanja, svakako ćete se prijatnije osećati što ste čisti i sveži, pa ćete bolje spavati.

san 1 Mogući razlozi zbog kojih se noću budiš

Uspavljivanje uz mobilni

To skoro svi radimo – posećujemo društvene mreže, čitamo postove, ili igramo igrice pre spavanja i izlažemo oči svetlu sa telefona. To ometa proizvodnju melatonina, hormona za spavanje, kažu naučnici. Postavite filter za plavo svetlo sa ekrana i držite ga najmanje 30 centimetara daleko od očiju, da biste smanjili negativan uticaj. Najbolje je da pokušajte da završite tu večernju rutinu sat vremena pre spavanja i da zatim ne gledate ni u kakve izvore svetla. Probajte da pronađete neki drugi sadržaj za uspavljivanje. Čitajte, uz noćnu lampu koja osvetljava samo stranice knjige, slušajte muziku, pokušajte sa meditacijom ili opuštanjem (može i uz namensku muziku). Oni koji praktikuju opuštanje i meditaciju često zaspe dok to rade, iako nisu planirali dremku.

Wannabe TV

Editors choice