Uobičajeno je da se probudite nekoliko puta u toku noći, čak četiri do šest puta, da se okrenete, udobnije namestite, odete do toaleta, popijete malo vode, bolje pokrijete – i zatim ponovo zaspite. Ali ako legnete mrtvi umorni oko ponoći, probudite se posle dva sata i onda se naredna dva sata mučite da ponovo zaspite, to je već problem. Postajete neispavani i slabije funkcionišete preko dana. Evo nekih mogućih razloga koji vam remete normalan ritam spavanja, među kojima možda možete da prepoznate i rešite svoj problem.

Pregrejavanje

Temperatura je bitan faktor – ako vam je bilo hladno kad ste pošli na spavanje, pa ste suviše zagrejali sobu, ili se previše obukli i pokrili, pregrejaćete se i to će vam poremetiti san. Stručnjaci kažu da u sobi u kojoj spavate treba da bude od 15 do 18 stepeni, da vam treba pamučna pižama ili veš za spavanje, a da ćete se najbolje osećati ako se istuširate pre spavanja. Topla voda zagreva telo dok se kupate, a zatim se temperatura lagano spušta i signalizira mozgu da je vreme za spavanje. I kad legnete posle tuširanja, svakako ćete se prijatnije osećati što ste čisti i sveži, pa ćete bolje spavati.

san 1 Mogući razlozi zbog kojih se noću budiš

Uspavljivanje uz mobilni

To skoro svi radimo – posećujemo društvene mreže, čitamo postove, ili igramo igrice pre spavanja i izlažemo oči svetlu sa telefona. To ometa proizvodnju melatonina, hormona za spavanje, kažu naučnici. Postavite filter za plavo svetlo sa ekrana i držite ga najmanje 30 centimetara daleko od očiju, da biste smanjili negativan uticaj. Najbolje je da pokušajte da završite tu večernju rutinu sat vremena pre spavanja i da zatim ne gledate ni u kakve izvore svetla. Probajte da pronađete neki drugi sadržaj za uspavljivanje. Čitajte, uz noćnu lampu koja osvetljava samo stranice knjige, slušajte muziku, pokušajte sa meditacijom ili opuštanjem (može i uz namensku muziku). Oni koji praktikuju opuštanje i meditaciju često zaspe dok to rade, iako nisu planirali dremku.

Comments