Kada rešite da vežbate u teretani i da radite na izgradnji svojih mišića, potrebno je da tome pristupite više odgovorno, nego ambiciozno i da obratite pažnju na program vežbi, njihovo pravilno izvođenje i težinu, kao i na ishranu i vreme koje je potrebno da rezultati pravilnog vežbanja počnu da se primećuju. Kada ne vodite računa o svim tim stavkama, dešavaju se sledeće greške:

Kopiranje tuđeg programa vežbanja

Vidite u teretani nekog ko izgleda onako kako vi želite da izgledate i onda pomislite da samo treba da radite isto što i on – a možda i niste svesni toga da kopirate nekog drugog i da to nije produktivno, jer program vežbanja treba da bude prilagođen vama i vašim potrebama. Dobar trening je dobro isplaniran, a za to vam je potreban savet i uputstvo trenera.

vežbanje 2 1 Najčešće greške prilikom vežbanja u teretani

Suviše se trudite i nedovoljno odmarate

Ako ste pretrenirani, odnosno, nedovoljno odmarate između treninga, to će dovesti do smanjenja mišića i učiniće vas podložnim povredama – morate razumeti princip izgradnje mišića, poštovati ga i primenjivati. Bolje je trenirati pod većim opterećenjem, sa dovoljno odmora između treninga, nego vežbati svakog dana i ponavljati serije vežbi više nego što je određeno planom treninga.

Neuredna ishrana sa nedovoljno proteina

Osoba koja radi na izgradnji mišićne mase, treba dnevno da unosi od jedan i po do dva grama proteina po kilogramu telesne težine. Ako se rezultati ne primećuju, izračunajte kilograme i proteine, posavetujte se sa nutricionistom i sastavite jelovnik koji će sarađivati sa vašim naporima u teretani.

Comments