Potiskivanje emocija kod muškaraca predstavlja značajan izazov u savremenom društvu, koje od muškaraca očekuje da se drže tradicionalnih muških uloga koje nalažu kako da upravljaju svojim emocijama bez žaljenja ili pokazivanja slabosti. Društvo je prema muškarcima u ovom pogledu veoma strogo, često ih ismevajući ako pokažu “slabost” ili ako nisu dovoljno “muževni”.

Muškarcima to otežava put kad je reč o upravljanju stresom, zato što ih odvaja od stvarnih osećanja, stvarajući složeno psihološko okruženje za upravljanje. Kad dostignu tačku pucanja, muškarci se štite tako što se emocionalno isključe, što može imati dugoročno negativne posledice, kako na individualnom, tako i na kolektivnom nivou.

Potiskivanje emocija – kako muškarci upravljaju stresom ignorišući svoja osećanja

Teret kulturnih (patrijarhalnih) očekivanja

Potiskivanje emocija kod muškaraca može dovesti do veće stope samoubistava zbog nedostatka načina za izražavanje emocija, ali i zbog društvenih očekivanja da muškarci budu staloženi i samostalni. Kulturne stigme koje se vežu za muškost često odvraćaju muškarce od traženja pomoći ili otvorenog razgovora o svojim emocijama, što vodi ka osećaju izolovanosti i očaja.

Iza zatvorenih vrata, ovo potiskivanje emocija može ozbiljno naškoditi mentalnom zdravlju muškaraca, vodeći do:

 • Neefikasnog upravljanja stresom
 • Teškoća u formiranju i održavanju odnosa sa partnerkom, decom i prijateljima zbog potiskivanja emocija
 • Povećanog rizika od fizičkih zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i oslabljenog imunološkog sistema
 • Smanjene emocionalne inteligencije, što otežava razumevanje i saosećanje sa emocijama drugih
 • Prepreka ličnom razvoju i samosvesti
 • Povećanih nivoa stresa i anksioznosti
 • Povećanog rizika od zavisničkog ponašanja
 • Težeg donošenja odluka zbog nedostatka emocionalne jasnoće
 • Smanjenog osećaja emocionalnog blagostanja, što dovodi do osećaja praznine
389A4571 1 Kako potiskivanje emocija utiče na muškarce

Sako i pantalone: MonaMan, Majica: Tommy Hilfiger, Sat: Bomar, Patike: Buzz

 

Senke: Neželjene posledice potiskivanja emocija

Potiskivanje emocija i strogo pridržavanje tradicionalnih muških normi može imati duboke posledice. To stvara uslove za formiranje “senki” u psihičkom zdravlju muškarca.

Senka, prema Karl Jungu, označava nesvesne i često potisnute aspekte sebe koje pojedinac smatra neprihvatljivim ili neželjenim. Senke su kao skriveni delovi uma osobe koji se razvijaju kad ljudi pokušavaju da se uklope u društvene norme i skrivaju delove sebe za koje smatraju da nisu prihvatljivi. Ove senke mogu da dovedu do negativnih životnih obrazaca, kao što su problemi u odnosima, samokritičnost, projekcija i zavisnička ponašanja.

Da bi se oslobodili ciklusa potiskivanja emocija, ključno je za muškarce da razviju svest o sebi i usklade se sa svojim osećanjima. Otvoreno deljenje emocija, razgovor sa pouzdanim osobama i traženje profesionalne pomoći su suštinski koraci ka unapređenju emocionalnog blagostanja.

Neki od efikasnih načina za zdravo upravljanje emocijama uključuju:

 • Emocionalna samosvest: Provedite vreme u samorefleksiji da biste identifikovali i istražili šta osećate bez osuđivanja. Naučite da u potpunosti istražite osećaj umesto da ga ignorišete. Ovo razvija samosvest i služi kao prvi korak ka efikasnom upravljanju emocijama.
 • Izražajne mogućnosti: Pronađite zdrave načine da izrazite svoje emocije, kao što su vođenje dnevnika, umetnost, muzika ili fizičke aktivnosti. Uključivanje u kreativne aktivnosti može vam pomoći da na konstruktivan način obradite i oslobodite zagušene emocije.
 • Tehnike mindfulnessa i opuštanja: Vežbajte meditaciju, vežbe dubokog disanja ili druge tehnike opuštanja da biste smanjili stres, povećali samosvest i unapredili emocionalno blagostanje.
 • Izbor zdravog načina života: Dajte prioritet brizi o sebi tako što ćete održavati uravnoteženu ishranu, redovno vežbati, dovoljno spavati i izbegavati upotrebu alkohola ili droga. Povećanje vašeg fizičkog zdravlja je kamen temeljac za podršku vašoj sposobnosti da se u potpunosti bavite svojim emocionalnim blagostanjem.
 • Tražite mogućnosti za lični rast: Uključite se u aktivnosti koje promovišu lični rast i samorefleksiju, kao što su čitanje knjiga za samopomoć, prisustvovanje radionicama, terapijskim sesijama ili vežbama samorefleksije. Ove aktivnosti vam mogu pomoći da steknete uvid u svoje emocije, uverenja i ponašanja, što dovodi do pozitivnih promena i rasta.

Preispitivanje društvenih i porodičnih normi, kao i redefinisanje muškosti da obuhvati emocionalnu inteligenciju, ranjivost i samozbrinjavanje, ključni su za promovisanje mentalnog i emocionalnog zdravlja muškaraca. Otvoreni razgovori i destigmatizacija traženja pomoći mogu utrti put ka budućnosti u kojoj muškarci mogu prosperirati emocionalno, mentalno i u celokupnom blagostanju, što na kraju koristi celokupnom društvu.

Pročitajte i ovo: Šta treba i ne treba da radite – za svoje mentalno zdravlje i blagostanje

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Nikola Gudelj

Comments