Najbolji sportisti su izloženi većem pritisku i višem nivou stresa – kao i holivudske zvezde. Od njih se traži superiorni performans na terenu, moraju da budu u vrhunskoj formi, ali oni su i izvođači i zvezde i milioneri. Prepoznajući ogroman pritisak kom su izloženi, liga je angažovala stručnjake koji su osmislili program za mentalno zdravlje, mentalni trening za NBA igrače.

Program je nastao nakon što su NBA zvezde poput DeRozana (DeMar DeRozan) i Kevina Lava (Kevin Love) javno govorile o svojim emocionalnim borbama, pokazujući da je ranjivost pozitivna i da može da bude snaga pojedinca. Timovi za mentalni trening uključuju psihologe, psihijatre i druge stručnjake, koji pomažu vrhunskim sportistima da se suoče sa teškim, ali uobičajenim situacijama.

Gubici, porazi, pobede i nove mogućnosti – to je nešto sa čime se svako suočava u životu, običan svet, jednako kao i slavni i poznati. A načini na koje oni to čine mogu vam pomoći da prođete kroz sopstvene izazove.

Šta obuhvata NBA mentalni trening

Gubitak i promena karijere

Tokom karijere NBA igrača, situacije i očekivanja se menjaju – oni rano dostižu vrhunac i penzionišu se u tridesetim godinama, često noseći mnogo anksioznosti zbog identifikacije sa profesijom. Da bi prošli kroz izazove povlačenja i osećanje gubitka, stručnjaci sa njima razgovaraju o budućnosti van lige, nastojeći da prošire perspektivu i stave fokus na nove mogućnosti. Radi se o načinima na koje mogu da doprinesu timu, da možda pronađu sebe u ulozi mentora mlađim igračima – i to menja igru. To više nisu početnici koji dolaze da zauzmu njihovo mesto, već mladi ljudi koji mogu nešto da nauče od starijih i kojima je potrebno vođstvo. Na taj način veterani ostaju deo tima i pomažu mu da pobedi – to je teško, ali oni to bolje razumeju nego početnici.

Suočavanje sa porazom

Kada su igrači tužni i razočarani, jer su izgubili utakmicu, to je normalno stanje. Ali, mentalni trening profesionalce uči da poznaju i zadrže svoju osnovnu liniju, a to je stanje u kome se osećaju najbolje, kada imaju jasnoću, smirenost i radost. Takođe, kada odstupe od te linije, treba da se sete da koriste alate i strategije koje pomažu da se vrate na mesto stabilnosti. To može biti sve od druženja sa prijateljima, porodicom i saigračima, preko meditacije, dubokog disanja, uživanja u prirodi, slušanja muzike, praktikovanja vere igranja video igara do povezivanja sa terapeutom. I to je apsolutno isto što i sami možete raditi kada niste na svom najboljem mestu. Što više strategija imate, to bolje – ako jedna ne radi, pokušajte sa sledećom.

Mentalni trening pored mehanizama suočavanja koji vas vraćaju na mesto stabilnosti, uključuje i repertoar stvari koje vam vraćaju motivaciju. Poraz vas može motivisati da uspete, uspeh vas može motivisati da ga ponovite – ali van toga ima mnogo drugih motiva. Želja da budete savesni i dosledni je motiv, jednako kao i želja da obezbedite svoju porodicu. Možda vas motiviše to da budete uzor i dobar primer, ili to što neko blizak veruje u vas – pronađite svoje pokretače i napravite listu.

389A4375 NBA mentalni trening   kako da održite stanje uma kao vrhunski sportisti

Sako i pantalone: Diesel, Majica: House Brand, Kačket: Buzz, Naočare: Optiplaza

Pročitajte i ovo: Šta treba i ne treba da radite – za svoje mentalno zdravlje i blagostanje

Mentalni trening za oslobađanje anksioznosti

Izgleda da je u savremenom svetu anksioznost najraširenija pojava i posledica stresa kome je svako izložen u svom domenu. NBA igrači i treneri se najviše žale na anskioznost, a ona nije uvek negativna. Ponekad, strepnja i zabrinuost vas mogu naterati da više vežbate i učite, ali ponekad je parališuća. Igrači često ne vide izlaz – anksiozni su zbog isključenja iz tima, ili sledećeg ugovora, a stručnjaci ih upućuju da shvate da se ti strahovi tiču budućnosti koja se još nije dogodila i da gube svoju energiju u nečemu što se možda nikada neće dogoditi.

Ostanite u sadašnjem trenutku, budite prisutni – to anksioznim vrhunskim sportistima govore stručnjaci, ali to govore i psiholozi, životni treneri, savetnici, duhovni učitelji i gurui celom svetu, uključujući i vas. To je mentalni trening za svakoga – uzemljite se, uključite se, budite prisutni. Kada osetite da vas obuzima anskioznost, dišite, mantrajte, centrirajte se u sebi i nastavite da radite ono što ste do sada radili milion puta – isto je, bilo da šutirate na koš u presudnim trenucima utakmice, suočavate se sa praznom stranicom pre nego što krenete da pišete tekst, završavate izveštaj koji morate predati u roku… Vi znate da to možete, radili ste to i ranije. Setite se svoje stabilnsoti i samopouzdanja, setite se da možete da kontrolišete kako se ponašate i reagujete u trenutku i radite to. Kada se fokusirate na ono što radite u trenutku koji se dešava – nema mesta za anksioznost.

Vizija sebe u odnosu na trenutno mesto

Svi igrači koji su izabrani, nadaju se da će biti zvezde sa dugom karijerom – igrač koji misli o sebi kao glavnom šuteru, kome drugi dodaju loptu u kritičnom trenutku, u realnosti može biti raspoređen na mesto odbrambenog igrača. Trener tako vidi i procenjuje njegovu ulogu – on može to da prihvati, ili da se bori protiv toga.

Stručnjaci koji sa NBA igračima rade mentalni trening, uče ih da to prihvate, da prepoznaju snage i prednosti svoje uloge i da unutar nje razviju vrhunske veštine. Kada to postignu, veća je verovatnoća da će steći priliku da se oprobaju u ulozi koja je usklađenija sa njihovom vizijom sebe.

Drugim rečima, koje god mesto da ste dobili, to je prilika koja vam se ukazuje – da razvijete veću samosvest i shvatite kako se gradi karijera. Uzmite to što imate, prigrlite ga, uživite se i radite na tome da postignete majstorstvo.

Igrači koji pronađu pozitivan način da se suoče sa izazovima i da prošire svoju percepciju su oni koji imaju duge, ispunjene karijere. Budite taj igrač!

Pročitajte i ovo: Načini na koje se poznati muškarci bore protiv stresa i anksioznosti

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments