Ako nastojite da se dovedete u formu i smršate, najefikasniji način su aktivnosti koje obezbeđuju sagorevanje kalorija, dok istovremeno smanjujete unos kalorija.

I to ne mora biti ni mnogo fizički naporno, niti morate gladovati – samo morate da vodite računa o tom suptilnom disbalansu. Ograničite broj kalorija koje unesete u danu, rasporedite ih u tri obroka i dve užine i praktikujte sat vremena aktivnosti koja je dobra za sagorevanje kalorija, a koja vam prija. To može biti pešačenje, vožnja biciklom, plivanje, trčanje…

Od čega zavisi sagorevanje kalorija

Sagorevanje kalorija ne zavisi samo od vrste aktivnosti kojom se bavite i dužine vremena koje provedete u toj aktivnosti – bitni faktori su i godine, visina, težina, struktura kostiju, kao i vaše iskustvo, odnosno, tehnika vežbanja. To znači da ako ste iskusni u određenoj aktvnosti (vožnji bicikla, na primer), trošićete manje energije i sagorevati manje kalorija. Takođe, ako ste teži, sagorevaćete više kalorija, jer je potrebno više energije da bi se pomerila veća težina.

Dakle, navedenu količinu kalorija koje se sagore nekom aktivnošću uzmite s rezervom, odnosno, imajte u vidu sve faktore uticaja.

Aktivnosti koje troše oko 700 kalorija na sat

Plivanje

Plivanje je odlična vežba za celo telo, koja vam, osim značajnog sagorevanja kalorija rasterećuje zglobove, angažujući veliki broj mišićnih grupa. Ako ste stariji, ili imate istoriju povreda, ili samo želite da poštedite napora svoja kolena i skočne zglobove – plivanje može biti vaša aktivnost izbora.

Sagorevanje kalorija veslanjem

Veslanje sagoreva otprilike istu količinu kalorija kao i plivanje, bilo da koristite spravu za veslanje ili veslate u čamcu na vodi. Ovo je odlična vežba za razvijanje i jačanje leđa, ruku i ramena i ako nemate problema sa zglobovima, možete biti veoma zadovoljni učinkom.

389A4844 Aktivnosti koje sagorevaju najveći broj kalorija

Patike: Nike (Sport Vision)

Pročitajte i ovo: Da li je bolje trenirati uz aplikacije za fitnes ili sa ličnim trenerom?

Vožnja sobnog bicikla

Stacionarni bicikl je odlična opcija za kardio tening, a za sat vremena „motanja“ potrošićete malo više od 700 kalorija. Ako nemate vremena za teretanu, lako možete pronaći kvalitetan sobni bicikl za kućno vežbanje, kojim se možete baviti kad god vam je zgodno, u bilo koje doba dana i noći, po bilo kakvom vremenu.

Kružni trening

Kružni trening je malo naporniji od sobnog bicikla i sagoreva dvadesetak kalorija više, a radi se o tome da radite jednu za drugom vežbe koje angažuju suprotne grupe mišića i tako angažujete celo telo, sa minimalnim pauzama između serija, kako biste istovremeno održali dobar kardio trening.

Konopac za preskakanje

Preskakanje konopca je način sa sagorevanje kalorija (oko 750 na sat) i ne zahteva nikakvu opremu, ni poseban prostor. Kvalitetna vijača je jeftin komad sportske opreme, koju možete naručiti onlajn na brojnim sportskim sajtovima. Međutim, skakanje je zahtevno za zglobove i bilo bi da počnete na mekoj površini (stručnjači, zemlji ili travi) i da pronađete umeren ritam koji možete da održavate i tehniku preskakanja koja vam je najzgodnija.

Aktivnosti koje obezbeđuju veće sagorevanje kalorija

Biciklizam

Vožnja bicikla u prirodi je zabavna i troši oko 820 kalorija na sat, ili više, u zavisnosti od težine terena i vaše težine i tehnike vožnje. Ali, osim što je odlična sprava za vežbanje, bicikl je i ekološko vozilo sa nultom emisijom, kojim možete brže stići tamo kuda ste krenuli i možete ga uklopiti u dnevnu rutinu – vožnja biciklom do posla i nazad može postati idealan trening za sagorevanje kalorija.

Vaterpolo

Vodeni sport kao što je vaterpolo angažuje vas više nego vožnja bicikla – kretanje u vodi je inače otežano, a kad pritom morate da usklađujete plivanje i bacanje lopte, možete potrošiti oko 860 kalorija za sat vremena. Ovo je odgovarajuć izbor za ljude kojima su tradicionalni kardio treninzi dosadni i koji uživaju u takmičarskom sportu.

Sagorevanje kalorija trčanjem

I na kraju, trčanje je zaista najefikasnije, jer za sat vremena možete sagoreti preko 1000 kalorija. Trčanje je klasična kardio vežba, koja angažuje mišiće nogu, trupa i ruku, a zgodno je za skaliranje – možete trčati brže na kratke relacije, ili sporije, na veće udaljenosti, prilagođavajući tempo i kilometražu, kako biste povećali izdržljivost i potrošnju kalorija.

Pročitajte i ovo: Prednosti trčanja – zašto i kako treba da počnete da džogirate

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments