Kada zađemo u određene godine, naš organizam se s alkoholom više ne nosi onako kao što je to bio slučaj pre nego što smo napunili 30. Ustajanje iz kreveta nakon noći provedene u ispijanju alkoholnih pića postaje zadatak koji je sve teže obaviti, pa se čini da je nemoguće odvojiti se od posteljine. Čudno je kako se čaša vina pred spavanje preporučuje, a tri su već peviše – kako našem želucu tako i glavi. Ta jedna čaša “preko” nas potpuno poremeti.

Sigurno da ste se nekad posle večere ili izlaska probudili uz veoma čudan osećaj, kao da vam sopstveno telo ne pripada. I uvek vam kroz glavu prođe pomisao da je nemoguće da ste toliko popili, jer se niste osećali pijano. Nije to nužno mamurluk, ne mora da znači da ste se mnogo napili, već da vam alkohol prosto nije prijao. Odgovor je jednostavan – alkohol umnogome utiče na kvalitet sna.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Raphaël Spezzotto-Simacourbe (@rsimacourbe)

Šta alkohol čini našem telu dok spavamo?

Da bismo razumeli razlog zašto alkohol utiče na san, moramo da razumemo tačno u kojim se situacijama to dešava. Alkohol povećava pritisak dok spavate i u vašem organizmu pospešuje stvaranje supstance koja se zove adenozin, koja je zaslužna za osećaj pospanosti. Alkohol, takođe, ubrzava rad srca i smanjuje lučenje melatonina što uzrokuje da se naš biološki sat poremeti.

Znam, verovatno ste pomislili isto što i ja – kako kada uz određenu dozu alkohola mnogo brže zaspimo? Da, iako nas san uhvati brzo kada smo popili više alkohola nego što smo želeli – zapravo se ne odmaramo.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели NICOLAS SIMÕES (@nicolassimoes)

Comments