Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

Letnji aksesoari za muškarce sa stilom

10 neverovatnih mesta koja vredi videti bar jednom u životu

Pravilo pametnog vežbanja: Nisu sve vežbe za svakog

Kako da brendiraš svoj stil?

Buba – retro i uvek u trendu

Kad vežbaš i vežbaš, a mišići ne rastu

Savremen muškarac, ekološka svest i moda

Liam Payne x Hugo Boss: Kolekcija koja će ti se dopasti!

Kako da “nabilduješ” mozak

Kako da nosiš najzahtevnije “muške” boje sa stilom

Domaći zadatak za leto: 5 knjiga koje zaista treba da pročitaš (ponovo)

Navike koje će ti pomoći na putu do uspeha

Ljubavna oda Joe Jonasa za Sophie Turner u vidu pesme “Hesitate”

Stylish 24/7: Komadi koji su ti ovog leta neophodni kako bi izgledao dobro od jutra do večeri

Razlike između muških i ženskih načina u kanalisanju stresa

Razlike između muških i ženskih načina u kanalisanju stresa

1/2

Ponekad, muškarci reaguju na stres na tipično ženski način – preterano jedu i posle se nerviraju zbog toga, a ponekad su i žene sklone da preterano piju ili budu promiskuitetne, nastojeći da zatrpaju osećaj nezadovoljstva i konstantne razdraženosti koju osećaju pod stresom. Savremen način života je stresan – sve se odvija brzo i intenzivno, a od nas se traži da odgovorimo na sve izazove poslovnog života i da pritom uspemo još i da vodimo računa o sebi i svom zdravlju, da radimo na sebi i unapređujemo svoju ličnost, da razvijamo stabilne i vredne emotivne odnose… Mnogo je zahteva, premalo vremena, previše jurnjave i površnosti, premalo sna, odmora i opuštanja. Pokušavajući da pobegnemo od napetosti, da se rasteretimo i opustimo, posežemo za raznim, često destruktivnim načinima da se oslobodimo stresa.

To su potvrdili i rezultati najnovijeg britanskog istraživanja, sprovedenog na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Istraživanje u kome je učestvovalo 115 muškaraca i 250 žena ispitivalo je načine na koji se polovi nose sa stresom i pokazalo se da preko polovine žena preterano jede, dok to čini i tridesetak odsto muškaraca.

Pojačanu potrebu za hranom u trenucima kad se stres nagomila, naučnici objašnjavaju oslobađanjem kortizola iz nadbubrežene žlezde, koji se jače luči u stresnim situacijama. Kortizol, poznat i kao hormon stresa, povećava apetit. Osim prejedanja, žene svoj stres kanališu i gledanjem romantičnih komedija, odlaskom u šoping ili na kafu s prijateljicama, dok muškarci, pored jedenja, ovaj problem vole da rešavaju seksom. Dok desetak posto žena navodi seks kao metod za kanalisanje stresa, tridesetak posto muškaraca izjavljuje da je to njihov način. Međutim, postoji kvalitativna razlika u onome što žene i muškarci podrazumevaju pod seksom – dok žene misle na intimni odnos sa partnerom, veći postotak muškaraca (oko 20) uključuje i zabavljanje uz porno filmove.

Razlike između muških i ženskih načina u kanalisanju stresa Razlike između muških i ženskih načina u kanalisanju stresa

Wannabe TV

Editors choice