Da li je skidanje pivskog stomaka vaš fitness cilj za ovu godinu? Pivski stomak je nešto što se akumulira tokom vremena – možda ne shvatate da se to dešava vašem telu, ali onda polako, ali sigurno, počinjete da primećujete da vam je odeća mnogo uža, a stomak vam visi preko famerki.

Bez obzira da li ste tek počeli da primećujete da vam se pivski stomak pojavio ili ste ga već neko vreme imali, možda se pitate kako da ga se brzo rešite. Došli ste na pravo mesto, jer imamo neke od najboljih saveta koji su vam potrebni da započnete skidanje pivskog stomaka.

Prvo, važno je znati da nikada nije kasno da počnete da gubite salo na stomaku. Ne samo da ćete izgledati, već ćete se i osećati mnogo bolje. Prema istraživanju na Harvard univerzitetu, masnoća na stomaku koja obuhvata vašu jetru i druge organe u stomaku je „metabolički aktivna“. Ova vrsta masti, poznata i kao visceralna mast, izuzetno je nezdrava, čak i opasna po život. Može da vas izloži većem riziku da patite od bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, visok krvni pritisak, viši LDL holesterol i problemi sa jetrom. Zato nema izgovora – vreme je da uvedete nove navike i rešite se onih štetnih.

pexels laura tancredi 7083941 stomak Saveti uz koje ćete se brzo rešiti pivskog stomaka

Skidanje pivskog stomaka – ključni saveti

Ograničite unos skrobnih namirnica

Kada pomislite na skrobne ugljene hidrate, to su obično testasti, obrađeni i rafinisani ugljeni hidrati koji su prepuni kalorija. Isključujući ih iz svoje ishrane, izbacićete značajnu količinu kalorija, što će ubrzati vaše mršavljenje, kao i smanjenje neželjene masti na stomaku.

Pored toga, pošto su vlakna uklonjena iz skrobnih ugljenih hidrata, ništa ne može da uspori njihovo varenje, tako da izazivaju nagli porast energije praćen krahom; kada dođe do toga vaš mozak traži najbrži izvor energija koju može da pronađe – šećer. Zato njihovim izbacivanjem iz ishrane takođe smanjujete želju za šećerom koja dovodi do prejedanja.

Probajte trening visokog intenziteta

Dodavanje treninga visokog intenziteta svojoj fitness rutini je efikasno za smanjenje potkožnog masnog tkiva i masnog tkiva na stomaku, kažu istraživanja. To je ohrabrujuće za ljude koji žele da im treninzi budu kratki. Intenzivan trening može čak da smanji broj otkucaja srca i krvni pritisak, dok istovremeno poboljšava nivo šećera u krvi i osetljivost na insulin.

Jedite što više proteina

Stručnjaci preporučuju konzumiranje najmanje 25 do 30 grama proteina u svakom obroku. To će vam pomoći da se zasitite, što znači da ćete unositi manje kalorija. Proteini su dobri i za stabilizaciju šećera u krvi, a takođe sprečavaju padove energije. Istraživanja pokazuju da konzumiranje adekvatnih proteina povećava gubitak težine i čuva nemasno mišićno tkivo.

Izbegavajte alkohol

Alkoholna pića su kalorična, čine vas žednijim i podržavaju želju za hranom. Ovo je recept za katastrofu ako želite da izgubite salo na stomaku. Vaše telo klasifikuje alkohol kao toksin i potpuno zaustavlja način sagorevanja masti kako bi dao prioritet metabolizmu vina, piva ili koktela.

Jedite ugljene hidrate na kraju obroka

Sačuvajte ugljene hidrate za kraj obroka. Na taj način nećete imati toliko prostora za njih i druge teže priloge ako se prvo zasitite proteinima i povrćem. Ugljeni hidrati će mnogo teže povećati nivo šećera u krvi ako je već veoma stabilan.

Pijte što više vode

Ponekad vaš mozak misli da ste gladni kad ste zapravo žedni, što može dovesti do konzumiranja viška kalorija. Možete sprečiti da se ovo desi ako redovno pijete vodu tokom dana. Takođe, voda pomaže da se napuni vaš stomak i može vam pomoći da se oslobodite gladi i sprečite prejedanje. Osim toga, pokreće svaki proces u vašem telu, što podrazumeva brz i efikasan metabolizam.

Pročitajte i ovo: 5 najčešćih grešaka pre treninga

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković

Comments