Reproduktivna prava su odnedavno vruća tema (otkad je u SAD oboreno ustavno pravo na abortus), u koju morate da se uključite – SAD nije tako daleko, barem ne u pogledu svega što iz nje pre ili kasnije stiže do nas. Statistika pokazuje da većina američkih muškaraca podržava legalnost abortusa, a da je žena svega nekoliko procenata više nego muškaraca. Da bi razumeli šta žene misle kada kažu da podržavaju pristup abortusu, sprovedena je anketa o tome šta bi one želele da muškarci znaju o trudnoći i reproduktivnim pravima.  

Evo pojedinih činjenica i informacija, koje muškarci treba da znaju: 

Abortus nije uvek izbor i često se radi da bi se sprečila sepsa nakon spontanog pobačaja, ili vanmaterične trudnoće. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sᴛᴀʀsᴏᴜʟs (@starsouls_)

Trudnoća je veliki fizički i psihički izazov i ne radi se samo o planiranju života i finansijskim uslovima (iako su to sasvim validni razlozi). To je ozbiljna lična, telesna, emotivna i psihološka promena, koja može krenuti nepredviđenim i neželjenim pravcima i doneti trajne posledice. Niko ne bi trebalo da prolazi kroz to, ako nije spreman i voljan. 

Treba da znate i koliko je zaista potrebno da se utvrdi trudnoća. Neke žene imaju nestabilan ciklus i mogu proći nedelje, pre nego što i pomisle da urade test. I za test svakako morate sačekati, a vreme između greške u kontracepciji, ili rizičnog seksa, do pouzdanog testiranja, ispunjeno je stresom. Mora proći najmanje deset dana od termina sledeće menstruacije. 

Ne možete biti pasivni po ovom pitanju, potrebno je da se opredelite, odnosno, da budete zagovornici reproduktivnih prava. 

Kontraceptivne mere nisu u potpunosti efikasne, metod kontrole rađanja je manjkav i uz najviši oprez, moguća je neželjena trudnoća. Žene uvek rizikuju, stupajući u intimni odnos. 

Mnogi koji su se izjasnili protiv abortusa, nisu jasno razmišljali o svim posledicama stavljanja abortusa u ilegalu, pa su se čak i predomislili. Ne podležite masovnoj propagandi, informišite se. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sᴛᴀʀsᴏᴜʟs (@starsouls_)

Žene se plaše neželjene trudnoće, još više strahuju od mogućnosti da zatrudne, a da toga uopšte nisu svesne i to je opterećujuće i stresno. Ako niste uz njih, onda su same u tome, a to je poražavajuće. 

Pilula za dan posle ne može se uzeti posle svakog nepouzdanog odnosa, jer deluje stresno na organizam, na telesnu hemiju i psihu. To nikako nije način kontracepcije. 

Abortus spada u domen zdravstvene zaštite žene. Trudnoća se može pretvoriti u vrstu moralne kazne za seks i prisiljavanje žene na majčinstvo podriva njeno telesno i duševno zdravlje. Ako žena ne želi dete, to je dovoljan razlog i opravdanje za abortus. 

Naslovna fotografija: instagram.com/starsouls_

Brankica Milošević 

Comments