Seks
Što je seks češći, broj spermatozoida se smanjuje pri svakom novom polnom odnosu. Seks svakog drugog ili trećeg dana je optimalno rešenje za parove koji pokušavaju da naprave dete, dok svakodnevni seks smanjuje šanse.

Hemikalije
Hemikalije u plastičnim pakovanjima, poput deterdženta ili šampona, pune su ženskog hormona estrogena. Te supstance lako pronalaze put do vodosnabdevanja i utiču na kvalitet sperme.

Vrućina
Neudobne i uske bokserice greju testise što smanjuje količinu sperme. Osim bokserica, ni vožnja biciklom nije dobra zbog vrućine koja se stvara u području prepona.

Infekcija
Seksualno prenosive infekcije koje se ne tretiraju na vreme jedan su od najčešćih uzroka neplodnosti kod muškaraca. Hlamidija zahvata testise u kojima se čuva sperma, a zauške i gonoreja mogu da izazovu sterilnost.

Mobilni telefoni i mašine za pranje posuđa
TV, mobilni telefoni, mašine za sudove i Wi-Fi signali emitiraju nizak nivo energije i nejonizirane radijacije, što utiče na plodnost muškarca. Zračenje mobilnih telefona osim toga, smanjuje broj spermatozoida.

trevin rudy 503310 Šta sve utiče na kvalitet sperme?

Droga
Redovito konzumiranje droga, (ovde spada i kanabis) deluje pogubno na spermu. Dok muškarci puše kanabis, njihovi spermatozidi plivaju prebrzo i jednostavno izgore pre nego što dođu do jajašca, tvrde stručnjaci.

Pušenje
Muškarci koji dnevno puše od jedne do dve kutije cigareta imaju spermu lošijeg kvaliteta i manji broj spermtozida nego nepušači, potvrdila su istraživanja.

Problemi sa težinom
Gojazni ljudi imaju problema sa kvalitetom sperme. Estrogen je u muškom organizmu prisutan u malim količinama, ali kod gojaznih se otpušta iz masnih ćelija, i tako utiče na plodnost.

Brankica Milošević

Comments