Mudrosti grčkih filozofa

Prepoznaj signale da ona više ne želi da bude sa tobom

Šta ona želi (i ne želi) da čuje u krevetu

Style in action: Outfit za trening

Branimir Brkljač – vreme je za nove priče

Šta devojkama najviše smeta kod muškaraca

Misterije ljudskog organizma

Koje su granice ljudske izdržljivosti

Višeljublje – model emotivnih odnosa ili opasnost za ljubavne veze

Intervju: “Goblini” o nastupu u Beogradu, emocijama i muzičkim legendama

Ako je voliš, ne dozvoli da se pored tebe oseća nesigurno

Greške koje praviš tražeći smisao u svom životu

Pet vežbi za unapređenje brzine tokom treninga

Paris Brosnan, sin poznatog glumca, započeo modeling karijeru

Svi trendovi koje moraš da ispratiš u 2018.

Šta sve utiče na kvalitet sperme?

Šta sve utiče na kvalitet sperme?

Seks
Što je seks češći, broj spermatozoida se smanjuje pri svakom novom polnom odnosu. Seks svakog drugog ili trećeg dana je optimalno rešenje za parove koji pokušavaju da naprave dete, dok svakodnevni seks smanjuje šanse.

Hemikalije
Hemikalije u plastičnim pakovanjima, poput deterdženta ili šampona, pune su ženskog hormona estrogena. Te supstance lako pronalaze put do vodosnabdevanja i utiču na kvalitet sperme.

Vrućina
Neudobne i uske bokserice greju testise što smanjuje količinu sperme. Osim bokserica, ni vožnja biciklom nije dobra zbog vrućine koja se stvara u području prepona.

Infekcija
Seksualno prenosive infekcije koje se ne tretiraju na vreme jedan su od najčešćih uzroka neplodnosti kod muškaraca. Hlamidija zahvata testise u kojima se čuva sperma, a zauške i gonoreja mogu da izazovu sterilnost.

Mobilni telefoni i mašine za pranje posuđa
TV, mobilni telefoni, mašine za sudove i Wi-Fi signali emitiraju nizak nivo energije i nejonizirane radijacije, što utiče na plodnost muškarca. Zračenje mobilnih telefona osim toga, smanjuje broj spermatozoida.

trevin rudy 503310 Šta sve utiče na kvalitet sperme?

Droga
Redovito konzumiranje droga, (ovde spada i kanabis) deluje pogubno na spermu. Dok muškarci puše kanabis, njihovi spermatozidi plivaju prebrzo i jednostavno izgore pre nego što dođu do jajašca, tvrde stručnjaci.

Pušenje
Muškarci koji dnevno puše od jedne do dve kutije cigareta imaju spermu lošijeg kvaliteta i manji broj spermtozida nego nepušači, potvrdila su istraživanja.

Problemi sa težinom
Gojazni ljudi imaju problema sa kvalitetom sperme. Estrogen je u muškom organizmu prisutan u malim količinama, ali kod gojaznih se otpušta iz masnih ćelija, i tako utiče na plodnost.

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice