Uglavnom ste oprezni, ali ponekad sve krene naopako.U brzini ste prejako pritisnuli brijač za jednokratnu upotrebu ili ste zaboravili da stavite kremu za brijanje. Ili se brijač istupio, pa ste morali jače da ga pritisnete na svoju inače osetljivu kožu.

Prosečan muškarac provede čak 125 dana svog života na brijanje. Brijanje jeste zamorno, ali su posekotine još gore – bolne i iritantne, bez obzira da li se dogode na licu ili na telu.

Musko brijanje Užurbano jutarnje brijanje i neprijatne posledice?

Posekotine od brijanja uglavnom brzo zarastaju nakon zgrušavanja krvi, ali često se vide i nekoliko dana nakon pojavljivanja. Ovo je svakako nepoželjno kada želite da izgledate najbolje što možete ili imate važan događaj.

Ključne stvari su:

Zaustavljanje krvarenja

Posekotine na licu generalno dosta krvare jer se na licu nalazi mnogo krvnih sudova blizu površine kože.Ipak, najčešće ih možete sami sanirati.

Pre nego što pokušate da zaustavite krvarenje dobro operite ruke vodom i sapunom.

Odmah stavite malo leda ili hladne vode na ranu, kako biste zaustavili krvarenje i ubrzali zarastanje. Hladnoća sužava krvne sudove i podstiče zgrušavanje krvi.

Zatim stavite parče maramice, čiste tkanine ili toalet papira na posekotinu i blago pritisnite.Prosečna posekotina od brijanja se zgruša nakon 2 minuta, ali ukoliko je dublja posekotina, potrebno je da duže pritiskate područje.Važno znati da postoje situacije kada je neophodno je da odete lekaru kako bi adekvatno zbrinuo ranu – ukoliko krvarenje ne prestane nakon 10 minuta.

Zarastanje posekotine

U pojedinim situacijama, posekotine se mogu inficirati i čak ostaviti ožiljke.

Nakon početka zarastanja posekotine mogu biti crvene i suve. Zato se na mestu posekotine preporučuje upotreba antibiotskog gela. Antibiotici za lokalnu upotrebu koji su dostupni bez lekarskog recepta će prevenirati nastanak bakterijskih infekcija i sprečiti isušivanje i stvaranje krasti.

Dodatni saveti

  • Na losion posle brijanja, kao i na brijanje, zaboravite sve dok posekotine ne zarastu u potpunosti.
  • Upotrebahidratantnih krema (npr. krema sa Aloe Verom) se savetuje, kako bi se sprečio nastanak krasti.
  • Po potrebi, možete staviti malu količinu korektora na sredinu posekotine, kako bi bila manje primetna. Kružnim pokretima nežno rastrljajte korektor ka ivicama.
  • Svaki put nakon brijanja umijte se blagim sapunom i toplom vodom, jer je sveže obrijana koža izuzetno osetljiva na sve potencijalne izazivače infekcija.
Comments