Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Zdravlje i fitnes

Zašto je popodnevna dremka zdrava i preporučljiva

U užurbanom ritmu u kome živimo, dremka je luksuz, za kojim posežemo posle neprospavane noći i obično se smatra gubljenjem vremena, a tu su i razne diskusije o tome da to nije zdravo i da jedino zdrav noćni san obezbeđuje uredan život i normalno funkcionisanje. Ali, dremka je opet “u modi” i sve više stručnjaka se slaže da je popodnevno spavanje sasvim u redu i preporučljivo, kao redovna navika. Pa, potreba ili luksuz, dremka je zdrava i nadoknađuje vam manjak sna preko noći.

Popodnevno spavanje osvežava mozak

Na kalifornijskom Univerzitetu sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da popodnevni san osvežava hipokampus – deo mozga zadužen za sećanje – kao i kratkoročnu memoriju. Dakle, popodnevni san osvežava pamćenja i pomaže vam da bolje pamtite kad se probudite, a takođe povećava i moć opažanja, sposobnost da se kreativno ispoljite i da trezvenije donosite odluke. Dodatno spavanje smanjuje i mogućnost od pojave srčanih oboljenja i to za 37 procenata.

Koje je pravo vreme za dremku

Posle ručka – slažu se i stručnjaci i popodnevni spavači. Kad dođete s posla, umorni ste, a kad jedete, pospanost se povećava, jer sva preostala energija odlazi na varenje. Dakle, dremka posle ručka uopšte nije loša navika, nego prirodna i zdrava potreba organizma. Takođe, popodnevni san neće poremetiti noćno spavanje, ako vam preostane još oko pet sati budnog stanja (ako spavate od 5 do 7, oko ponoći ćete opet moći normalno da zaspite). Stari Rimljani su posle svojih obilnih ručkova redovno spavali po dva, tri sata – ako to nešto govori o dugotrajnosti rimske imperije.

Koliko treba da traje popodnevna dremka

Sat vremena sna bi trebalo da vas osveži toliko da budete budni i aktivni narednih deset sati. Naravno, to je individualno i može vam prijati i dva ili tri sata sna, kao i samo pola sata dremke. Ispobajte i utvrdite koliko spavanja vama najviše odgovara – a to je ono vreme posle koga ćete se lako rasaniti i nastaviti sa dnevnim aktivnostima, a da se ne osećate ošamućeno. Piloti NASA-e otkrili su da im spavanje dužine tačno 26 minuta povećava mentalne sposobnosti za 34 procenta i budnost za čak 54 procenta!

spavanje Zašto je popodnevna dremka zdrava i preporučljiva

Isprobajte trik – popijte kafu

Po unosu u organizam, kofeinu treba oko pola sata da počne da deluje, zato stručnjaci predlažu trik za kratko i osvežavajuće spavanje – popijte kafu pre nego što legnete da dremnete (umesto posle). Od toga ćete se probuditi posle kraćeg vremena, sveži i odmorni.

Dovoljno je i da se samo ispružite

Ako vam teško ide popodnevno spavanje, a osećate umor i potrebu da se opustite, dovoljno je da samo to i uradite – lezite, opustite telo, žmurite, pustite misli da lutaju, ili primenite neki oblik meditacije i vizualizacije. Samo ležanje i opuštanje sniziće vam krvni pritisak i pomoći da se posle toga bolje koncentrišete.

Nedostatak sna – goji

Ako ste čuli da ćete se ugojiti ako spavate posle ručka i da je bolje da idete u šetnju, nego da legnete, znajte da je istina sledeća – goji vas nedostatak sna, a ne spavanje. Umoran organizam traži energiju i mi posežemo za hranom, nesvesno jedući više nego što nam je potrebno, kako bismo obnovili energetske zalihe. I to obično žudimo za slatkišima i grickalicama, hranom bogatom ugljenim hidratima. Ako spavate popodne, smanjiće vam se želja za hranom koja goji, a bićete spremniji i da se u večernjim časovima bavite nekom fizičkom aktivnošću.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice