Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Zdravlje i fitnes

Zašto je popodnevna dremka zdrava i preporučljiva

U užurbanom ritmu u kome živimo, dremka je luksuz, za kojim posežemo posle neprospavane noći i obično se smatra gubljenjem vremena, a tu su i razne diskusije o tome da to nije zdravo i da jedino zdrav noćni san obezbeđuje uredan život i normalno funkcionisanje. Ali, dremka je opet “u modi” i sve više stručnjaka se slaže da je popodnevno spavanje sasvim u redu i preporučljivo, kao redovna navika. Pa, potreba ili luksuz, dremka je zdrava i nadoknađuje vam manjak sna preko noći.

Popodnevno spavanje osvežava mozak

Na kalifornijskom Univerzitetu sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da popodnevni san osvežava hipokampus – deo mozga zadužen za sećanje – kao i kratkoročnu memoriju. Dakle, popodnevni san osvežava pamćenja i pomaže vam da bolje pamtite kad se probudite, a takođe povećava i moć opažanja, sposobnost da se kreativno ispoljite i da trezvenije donosite odluke. Dodatno spavanje smanjuje i mogućnost od pojave srčanih oboljenja i to za 37 procenata.

Koje je pravo vreme za dremku

Posle ručka – slažu se i stručnjaci i popodnevni spavači. Kad dođete s posla, umorni ste, a kad jedete, pospanost se povećava, jer sva preostala energija odlazi na varenje. Dakle, dremka posle ručka uopšte nije loša navika, nego prirodna i zdrava potreba organizma. Takođe, popodnevni san neće poremetiti noćno spavanje, ako vam preostane još oko pet sati budnog stanja (ako spavate od 5 do 7, oko ponoći ćete opet moći normalno da zaspite). Stari Rimljani su posle svojih obilnih ručkova redovno spavali po dva, tri sata – ako to nešto govori o dugotrajnosti rimske imperije.

Koliko treba da traje popodnevna dremka

Sat vremena sna bi trebalo da vas osveži toliko da budete budni i aktivni narednih deset sati. Naravno, to je individualno i može vam prijati i dva ili tri sata sna, kao i samo pola sata dremke. Ispobajte i utvrdite koliko spavanja vama najviše odgovara – a to je ono vreme posle koga ćete se lako rasaniti i nastaviti sa dnevnim aktivnostima, a da se ne osećate ošamućeno. Piloti NASA-e otkrili su da im spavanje dužine tačno 26 minuta povećava mentalne sposobnosti za 34 procenta i budnost za čak 54 procenta!

spavanje Zašto je popodnevna dremka zdrava i preporučljiva

Isprobajte trik – popijte kafu

Po unosu u organizam, kofeinu treba oko pola sata da počne da deluje, zato stručnjaci predlažu trik za kratko i osvežavajuće spavanje – popijte kafu pre nego što legnete da dremnete (umesto posle). Od toga ćete se probuditi posle kraćeg vremena, sveži i odmorni.

Dovoljno je i da se samo ispružite

Ako vam teško ide popodnevno spavanje, a osećate umor i potrebu da se opustite, dovoljno je da samo to i uradite – lezite, opustite telo, žmurite, pustite misli da lutaju, ili primenite neki oblik meditacije i vizualizacije. Samo ležanje i opuštanje sniziće vam krvni pritisak i pomoći da se posle toga bolje koncentrišete.

Nedostatak sna – goji

Ako ste čuli da ćete se ugojiti ako spavate posle ručka i da je bolje da idete u šetnju, nego da legnete, znajte da je istina sledeća – goji vas nedostatak sna, a ne spavanje. Umoran organizam traži energiju i mi posežemo za hranom, nesvesno jedući više nego što nam je potrebno, kako bismo obnovili energetske zalihe. I to obično žudimo za slatkišima i grickalicama, hranom bogatom ugljenim hidratima. Ako spavate popodne, smanjiće vam se želja za hranom koja goji, a bićete spremniji i da se u večernjim časovima bavite nekom fizičkom aktivnošću.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice