Dopamin je hormon čiji priliv doprinosi dobrom raspoloženju, osećanju bodrosti, sreće i zadovoljstva – kada je nivo dopamina u našem organizmu nizak, bezvoljni smo i podložni stresu, a kada je visok, lako izlazimo na kraj sa obavezama i osećamo se spremno i ispunjeno.

Sva hemija koja vam je potrebna da se osećate dobro i živahno, nalazi se u vama, u vašem mozgu i organizmu i ima mnogo prirodnih načina da je pokrenete i da povećate proizvodnju dopamina.

Fizička aktivnost

Vežbanje i kretanje nisu potrebni samo da biste postigli formu, već i da bi se stimulisala proizvodnja važnih hormona – endorfina, dopamina i serotonina. Svi ovi hormoni doprinose osećanju sreće i zadovoljstva i zato treba redovno da vežbate, da praktikujete brze šetnje i aktivne načine odmaranja (najbolje u prirodi, na svežem vazduhu). Odaberite ili kombinujte one vežbe i aktivnosti koje volite i u kojima stvarno uživate, to će vas osvežiti, relaksirati i osloboditi stresa.

Odbacite loše navike i zavisnosti

Pušenje, kafa, alkohol – donose vam zadovoljstvo na kratke staze, osećate se dobro dok praktikujete ove navike, ali one stvaraju zavisnost i njihov efekat je kratak. Zamenite nezdrave navike zdravim i poželjnim navikama – ostavite cigarete, pijte čaj umesto kafe (ili bar jednu kafu dnevno zamenite čajem), izbegavajte opijanja i boravak u zadimljenim prostorijama.

Unosite dovoljno tirozina

Tirozin je supstanca koja pomaže sintezi dopamina, a da biste podigli nivo ove supstance, uvedite u redovan jelovnik namirnice u kojima ima tirozina. To su bademi, banane, lubenica, avokado, crna čokolada, zeleni čaj. Za dobro raspoloženje možete popiti čašu crnog vina, koje sadrži supstance koje povećavaju osetljivost receptora na dopamin i pojedite nekoliko kockica crne čokolade.

Comments