Slušajte muziku

Najjednostavniji način za povećanje proizvodnje dobrih hormona jeste slušanje omiljene muzike. Napravite plejlistu svojih omiljenih pesama za “dizanje” i slušajte je često.

Družite se sa bliskim osobama

Provođenje vremena sa osobama koje volite, sa prijateljima, porodicom, voljenom osobom, takođe podstiče proizvodnju hormona sreće. U partnerskom odnosu, seks je moćan način da pokrenete dobru hemiju.

Bavite se nečim kreativnim

Kreativne aktivnosti podižu nivo dopamina u mozgu, pokazala su istraživanja. Nije važno koliko ste vešti, bitno je da se angažujete oko nečeg što možete sami da napraviteslikanje, pisanje, kuvanje, pa čak i sređivanje kuće i pravljenje novog razmeštaja, gajenje bašte, popravljanje, ili bavljenje bilo kojim hobijem, opustiće vas i uravnotežiti.

Praktikujte duhovne tehnike

Molitva, disanje, meditacija – šta god vam je blisko i prihvatljivo, podiže nivo dopamina na različit način od fizičke aktivnosti. U stanju potpune opuštenosti, oslobađa se više mentalne energije, što stimuliše proizvodnju dopamina.

Odmor i san

Na svakoj listi saveta za uspeh, opuštanje, upravljanje vremenom, efikasnu organizaciju, pa i na ovoj, za podsticanje proizvodnje dopamina, nalaze se san i odmor. A to znači da je zdrav san i telesni odmor apsolutno neophodan za ukupnu dobrobit psihe i tela.

—————————–

Naslovna fotografija: instagram.com/mens_confidence

Brankica Milošević

Comments