Leto nam se bliži, i pravi je trenutak da malo poredite na svom telu, ako to do sada već niste učinili. Ukoliko želite da izbegnete trošak teretane, a tragate za time koji je to put do čvrstih grudi – a da nije benč klupa, na pravom ste mestu (da ne kažemo u pravom ste tekstu). Što bi Coby rekao “stotkica iz benča samo jako”, a evo kako da je postignete i bez benča, u kućnim uslovima.

Na mišićima grudi i ruku zapravo možete raditi istovremeno, i to bez podizanja šipke ili bučica – a rezultate možete videti već za osam nedelja! U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko faza vežbanja za grudi, od koji će vam prva omogućiti izdržljivost, druga povećati snagu, a treća doprineti vašoj brzini, odnosno onome što se u sportu zove “eksplozivnost”.

I verovali ili ne, čitav program ovih vežbi zasnovan je na klasičnom skleku! Dakle, prve tri vežbe izvodite dva do tri puta nedeljno, po prikazanom rasporedu iz nastavka teksta, sa po jednim danom odmora između. Takođe, uradite po tri serije, odmarajući se između serija oko minut, dva. Cilj je da svaka od ovih serija bude sačinjena od deset do petnaest ponavljanja, ali naravno – možete intenzitet i količinu vežbanja prilagoditi sebi, naročito ukoliko niste skoro bili aktivni.

1. i 2. nedelja – široki sklek 

Izvodite standardan sklek, samo su ruke šire razmaknute u odnosu na normalan sklek, gde su postavljene u širini ramena.

1. i 2. nedelja – naizmenični sklek

Zauzmite poziciju kao kada radite klasičan sklek. Pomerite desnu ruku prema levoj, dok vam šake ne budu jedna pored druge. Zatim levu ruku pomerite u levo, dok ponovo ne budu razmaknute u širini ramena, i uradite dva skleka, pa se pomerite u desno. Iako su dva skleka, računaju se kao jedno ponavljanje.

1. i 2. nedelja – sklek-dijamant 

Postavite šake na razmaku, tolikom da se opruženi palčevi obe šeka dodiruju vrhovima. Oblik koji se formira između ruku podseća na oblik dijamanta. Uradite sklek u tom položaju.

Comments