Teško je kontrolisati se tokom svađe, pre svega zato što svađu pogrešno shvatamo. To nije prilika da ispraznimo kantu za đubre, kontejner, septičku jamu i sve ostale kapacitete za gomilanje toksičnog otpada, nego način da se zauzmemo za svoj stav, ali i da bolje shvatimo stav onog drugog. Svađa nas ne postavlja u pozicju zaraćenih strana, mada se najčešće tako ponašamo. A trebalo bi da imamo na pameti da nismo u ratu, da smo i dalje na istoj strani, sa istim ciljevima i željama, samo su nam se interesi sukobili i potrebno je da pronađemo način da i dalje sprovodimo aktivnu miroljubivu koegzistenciju. Ima ljudi kojima svađa ne pada teško, nastavljaju kao da se ništa nije desilo, a ima i onih koji se od svađe prosto razbole i danima ne mogu da se oporave. U vezi, treba ustanoviti okvire i pravila svađe i držati ih se, za zajedničko dobro i opstanak poštovanja u vezi. Ove stvari treba da prestanemo da radimo, kad se svađamo:

Promašivanje teme

U svađi, odnosno raspravi, treba se držati zadate teme. Jer ako svako tera svoju priču, samo da bi se ispraznio, desiće se da se svađate oko potpuno različitih stvari. Naboj i emocije karakterišu svađu, ali to ne bi trebalo toliko da nas ometa, da uopšte ne shvatamo šta smeta partneru, a šta nama, odnosno, šta je tema svađe. To što se svađamo, ne znači da imamo dozvolu da jedno drugo uopšte ne čujemo i da ne uvažavamo razloge koje poteže uvređena (povređena) strana.

svadja Stvari koje treba da PRESTANEMO da radimo kad se svađamo

Vikanje

Ako smo u porodici pokupili model vikanja, verovatno će nam biti jako teško da se ne deremo i ne pokušavamo da zastrašimo partnera i suzbijemo njegove argumente pukom bukom. Ako nismo, to što vičemo, znači da smo potpuno van pameti – a to bi trebalo i partner da prepozna. Ako ne prepoznaje, treba da mu kažemo, makar i vikali pri tom. Stanje izbezumljenosti treba da se zaustavi i prekine, jer ne vodi ničemu, a svakako nije ventil, posle koga će nam laknuti.

Comments