Savremen sistem poslovanja sve češće dovodi mlade ljude na menadžerske i ostale vodeće pozicije, da budu šefovi zaposlenima, među kojima su i oni stariji od njih, koji rade svoj posao možda već onoliko dugo, koliko novi šef ima godina. Ako se nađete na ovakvoj poziciji, potebno je da budete pravi lider, ali i da poštujete iskustvo onih koji poznaju svoj posao i koji su svedočili smenjivanju brojnih šefova, kao i da prepoznate potencijal onih koji su mladi i ambiciozni kao i vi i da sve to uskladite. Atmosfera u kolektivu, naročito u manjem, zavisi od onoga što šef zahteva, zato je potrebno da budete mudri, iako ste mladi.

šef1 Kako da budete moderan mlad šef koji PODRŽAVA zaposlene

Pretvorite kritiku u kompliment

Potebno je da uočite šta vaši zaposleni dobro rade – iako to ne rade onako kako vi očekujete ili kako želite da uvedete. Svaki šef koji u startu okrene protiv sebe sve u firmi, ponaša se kao neko od koga je sve počelo i ko će sada da nametne nova pravila, gazeći po svemu što je do sada urađeno. Imajte u vidu da ne počinje sve sa vama, nego da je sve što ste zatekli tu bilo mnogo pre vas. Ako želite da otklonite lošu praksu, prvo se posvetite otkrivanju onog što je dobro, istaknite to i odajte zaposlenima priznanje, a zatim plasirajte predloge kako da se rad unapredi i pokažite im da imate poverenja u to da će se oni snaći i usvojiti poboljšanja, s obzirom na sve što su do sada naučili i učinili.

Dođite prvi na posao

Potrudite se da uvek stignete pre vremena, dakle malo pre svih, kao i da odete poslednji. Zaposleni cene šefa koji je lider ne samo u nadzoru, nego u poslu. Ako radite više od ostalih, tako i treba, niste šef samo zato da biste primali veću platu, nego zato što to zaslužujete svojim sposobnostima i odnosom prema poslu.

Comments