Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Kako da organizuješ radni prostor – kod kuće

Kako da organizuješ radni prostor – kod kuće

Otklonite (ublažite) distrakcije

Ako radite u dnevnoj sobi, bilo bi dobro da sa ukućanima imate raspored korišćenja te sobe. Ukoliko imate i trpezariju i kuhinju, onda im korišćenje dnevnog boravka neće biti neophodno, dok vi radite, ali ako je to jedan od onih savremenih studio – prostora u kome je sve spojeno, odnosno, ne možete da zatvorite vrata i izdvojite se od kućnih dešavanja, možete da postavite paravane (koji se mogu skloniti, kad ne radite), koji će vama dati utisak izdvojenosti, a ukućane upozoriti da budu pažljiviji dok koriste prostoriju u kojoj vi radite. Drugi oblik distrakcije predstavljaju vaše navike i osećanje opuštenosti i udobnosti – to je najveća prednost, ali ujedno i mana rada kod kuće. Pošto u svakom trenutku možete da se ispružite, ili pogledate šta ima na TV-u i društvenim mrežama, odugovlačićete sa poslom. I kad dođete u situaciju da pola noći završavate nešto trudeći se da ne probijete rok, pitaćete se šta vas je uopšte omelo da to mirno završite još pre pet sati i da se sada opuštate, spavate ili idete u provod?

Dakle, za rad od kuće vam je najpotrebnija samodisciplina, a nju ćete lakše održavati ako u svom kutku ostvarite autentičnu poslovnu atmosferu.

radni prostor kod kuće 2 1 Kako da organizuješ radni prostor – kod kuće

Za vas, to možda znači da ćete ujutru ustajati u određeno vreme i kad završite jutarnje rituale, oblačiti se kao za posao (ili barem u neku udobnu odeću koja nije pidžama ili trenerka), isključiti TV, utišati telefon i ograničiti sebi upotrebu društvenih mreža, podesiti svetlo onako kako vam odgovara, odrediti vreme za pauze i obroke (koje ćete unapred pripremiti – dakle, uveče ćete morati da razmišljate o tome šta ćete spremati za sutra)… Svoj radni kutak možete opremiti i tablom od plute, na koju ćete kačiti podsetnike, tabele i sve ostalo što vam je potrebno da ostanete u radnom fokusu, a možda će vam biti od koristi lagani rasklopivi sto, na kome možete crtati, ili na koji ćete postaviti laptop i koji možete sklopiti i skloniti kad završite. Čitav vaš radni kutak može da bude “montažni” i da se brzo organizuje i posle posla skloni – paravani, sklopivi sto, radna fotelja, koju možete odgurati u ćošak, ili u drugu sobu kad završite, a takođe se postarajte da vam sav pribor koji vam je potreban za rad bude na dohvat ruke – možda će vam za to biti potrebne police ili fioke, a možda vam je dovoljna kutija koja može da stoji pod krevetom ili da se podigne na ormar, kad je ne koristite.

Navika da svakog dana pripremite i raspremite svoj kućni radni prostor, doprineće organizaciji i produktivnosti – tako ćete jasnije izdvajati onaj deo dana kad radite i onaj kad se opuštate ili bavite drugim kućnim aktivnostima.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice