Kratki stilski saveti za muškarce

“Tajne” koje Facebook zna o svakom svom korisniku

Kineski zid polako nestaje

Modna pravila koja bi trebalo redovno da kršiš

Da li je ipak bolje biti muževan nego dobar momak?

Workout with models: Vežbe uz koje možeš lako da održiš zategnuto telo (VIDEO)

Da li si čuo za TABATA trening?

Kako da nosiš trendove 90-ih?

Zašto je šefovska pozicija mesto usamljenosti

Naučnici upozoravaju – manje od osam sati sna nas ubija

Tvoj posao šteti tvojoj koži – evo i kako

Kako da odabereš savršen oblik naočara za sebe?

Neverovatne ilustracije koje dokazuju da živimo u “ludom” svetu

Ovi poznati filmski likovi nastali su po uzoru na stvarne ličnosti

Zapanjujući zakoni privlačnosti za koje nisi znao

Koji si tip ličnosti, prema načinu na koji komuniciraš?

Koji si tip ličnosti, prema načinu na koji komuniciraš?

1/3

Komunikacioni model koji je početkom sedamdesetih razvio klinički psiholog, doktor Taibi Kahler, koristi se u NASA-i, Beloj kući i vodećim svetskim kompanijama kao alat razumevanja sebe i drugih, a koristi ga u svojim animiranim filmovima i kompanija PIXAR, da bi vernije dočarala svoje likove. To je PCM (Process Communication Model) koji razlikuje šest tipova komunikacije. Doktor Kahler je govorio o šest tipova ličnosti koje nosimo u sebi, ali koje su zastupljene u različitim procentima, pa je zato preciznije posmatrati ove tipove kao manje ili više izražene u svakome od nas, nego tražiti sebe u jednom tipu. Svako od nas u sebi nosi barem dva prilično ravnomerna tipa „komunikatora“ i koristi se njima spontano i prirodno. PCM podela prepoznaje sledeće tipove:

Harmonizator

Ako imate u sebi dominantnog Harmonizatora, onda težite toplini u odnosima, oslanjate se na osećanja i osećaje koje imate. Prirodno iskazujete empatiju i podršku, a u stresnim situacijama ste skloni da napravite greške i umanjite svoj značaj, nastojeći da drugima date veću važnost nego sebi, odnosno, da ne budete odbačeni. Vaša osnovna potreba je da budete prihvaćeni u potpunosti, takvi kakvi jeste, kao i da zadovoljite svoje čulne potrebe. Ako komunicirate sa osobom koja je dominantno Harmonizator, odvedite je na neko prijatno mesto, gde će im biti udobno, pokažite u razgovoru saosećanje i toplinu, podstaknite ih da govore o svojim osećanjima.

shttefan 472897 Koji si tip ličnosti, prema načinu na koji komuniciraš?

Mislilac

Ovo je logičan tip, dobar organizator i odgovorna osoba, koja se oslanja na činjenice, informacije i istraživanje. On voli da pravi liste i spiskove, da određuje prioritete, kao i da dobija pohvale za svoj rad i stručnost. Mislilac je poznat po jasnom i logičkom rasuđivanju, a pod stesom može da postane pravi „kontrol frik“ koji nema poverenja da bilo kome drugom prepusti važne zadatke. Osnovna psihološka potreba Mislioca je za vremenskom strukturom, planiranjem, organizacijom i priznanjem. Ako imate posla sa Misliocem, pre svega poštujte njegovo vreme, pokažite mu da cenite njegovu logiku i organizovanost i odajte im priznanje za stručnost. Ne rasplinjavajte se u emocijama i digresijama u razgovoru.

Wannabe TV

Editors choice