Srednje doba – vreme nesigurnosti, preispitivanja, pitanja egzistencije i iznenadne svesti o tome koliko je život kratak. Posao, brak, deca. Nije lako. A onda nastupa i nedostatak entuzijazma, umor, “magla u mozgu”. Nerviraju vas stvari na koje dosad niste obraćali pažnju. Međutim, ove stavke ne moraju da de facto budu proizvod određene životne dobi. Pre postoje simptomi, a oni se ogledaju u insomniji, promenama raspoloženja i nezainteresovanosti za seks, pa vlada kontroverzna ideja da muškarci, kao i žene, doživljavaju menopauzu.

Ovo nije definitivan biološki, hormonski događaj kao kod žena – koje iskuse ponekad decenijski period sličnih simptoma koji dovodi do nedostatka menstruacije, nakon čega se zvanično ulazi u post-porođajnu fazu života. Ipak, njihovo stanje verovatno nema isti negativan uticaj na dobrobit, odnose i posao kao kod muškaraca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sexy mature men (@mature_is_sexy)

Mnogi zdravstveni stručnjaci ne veruju u to da je “muška menopauza” realno stanje, pa ovom pitanju nedostaju ozbiljne studije, iako veliki broj muškaraca tvrdi da im se nešto dešava između 45. i ranih 50-ih godina. “Muška menopauza nije prepoznata kao što je to slučaj sa ženskom”, objašnjava doktor Clive Morison iz Londonskog centra za muško zdravlje. “Ovo se dešava zato što je ženska menopauza prirodna; ona je detaljno dokumentovano iskustvo svake žene, dok predstavlja manje prepoznatljiv proces za većinu muškaraca, a i ne utiče na sve njih.” On dodaje da se ovo delom dešava jer medicinski eksperti nisu sigurni zašto se ovo dešava muškarcima. Možda zbog kulture, koja i dalje ima zadršku prema seksu? “Muška menopauza” se pogrešno tumači kao stigma oko gubitka libida, iako je to možda samo jedan mogući simptom. Doktor Morrison smatra da se “muška menopauza” dešava usled nivoa kvaliteta života individue.

Ne pomaže ni to što mnogi simptomi “muške menopauze”, koja se zove i andropauza, predstavljaju moguće posledice starenja. Hteli ili ne, mišići će vam postepeno spadati, a možda ćete i nabaciti koji kilogram, ili ćete smršati i masti preusmeriti na druge delove tela – pa možete dobiti stomačić. Svako od nas drugačije doživljava navedene simptome, jer pojedini muškarci mogu doživeti sve ovo, a drugi ne – i neće ih ni primetiti. Kod pojedinih muškaraca promena se ogleda na psihičkom nivou – kao u vidu depresije.

Comments