Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Zdravlje i fitnes

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

1/2

Psiholozi su definisali sedam najvećih izvora stresa, koji uzrokuje skoro sve probleme, prepreke i nesreće koje doživljavate. Zato je korisno da naučite da ih prepoznate i da njima upravljate – porašće vam samopouzdanje i bićete spremniji i generalno vedriji i smireniji.

Na prvom mestu, briga

Svi poznajemo zabrinutost i možemo se složiti sa definicijom brige kao dugotrajnog straha izazvanog neodlučnošću. Model brige obično “pokupimo” od roditelja, a naročito su majke sklone da stalno brinu. Stres prouzrokovan dugotrajnom brigom narušava zdravlje – utiče na opadanje imuniteta i izaziva prijemčivost organizma na sve vrste bolesti. Kako da prestanete da brinete? Osvestite brigu kao obrazac koji vam je nametnut, koji ste nesvesno usvojili i koji nije deo vaše prirode i ne uklapa se u prirodni poredak stvari. Takođe, nastojte da uvek date sve od sebe i da ne izbegavate donošenje odluka. Nakon što ste doneli odluku i uradili sve što ste umeli i mogli, ostatak tereta brige prepustite Univerzumu – neka bude najbolje za vas.

izvori stresa 1 1024x667 Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Pitanje smisla

Jedan od vodećih izvora stresa savremenog načina života je nepostojanje svrhe i smisla u životu. Ako nemate ciljeve kojima težite, osećate se dezorijentisano i malodušno i pitate se zašto uopšte da se trudite, kad je sve besmisleno. Da biste upravljali ovim izvorom stresa, organizujte svoje vreme produktivno, usmerite se na manje ciljeve i dnevna dostignuća. Utvrdite prioritete i držite ih se. Kad uvedete dostizanje manjih ciljeva dnevnu praksu, biće vam lakše da otkrijete svoje težnje, da utvrdite šta je ono što istinski želite i da se usmerite ka većim i dugoročnim ciljevima. Ljudski um je programiran tako da pronalazi zadovoljstvo u ostvarivanju onoga što nam je važno.

Nezavršavanje započetog

U skladu sa osećanjem zadovoljstva kada ispunimo i ostvarimo ono što smo odredili kao važno, javlja se frustracija i nesigurnost kad odustanemo od započetog i ostavljamo poslove nedovršenim. Ne možemo da postignemo to osećanje ispunjenosti i zadovoljstva sobom i pod stresom smo kada nešto ne završimo ili ne uradimo – čak i ako to potisnemo i “zaboravimo”. Nezavršen ili delimično obavljen posao je jedan od velikih izvora stresa, koji sami prouzrokujemo odugovlačenjem i odustajanjem i vodi nas u manifestacije nezadovoljstva sobom – nesanicu, razdražljivost, negativne emocije… Dakle, ako ste nešto počeli, odredite rok i završite to, o čemu god da se radi. Disciplinujte se i radite svakodnevno i na onim stvarima koje vas zamaraju, dosadne su vam ili vam izazivaju nelagodnost, jer jedino ćete tako taj teret “skinuti s vrata”.

Wannabe TV

Editors choice