Strah od neuspeha

I to je nešto što svi poznajemo – strah od neuspeha doživljavamo kroz pomešana osećanja zabrinutosti, neodlučnosti, oklevanja. Strah od neuspeha je takođe naučen, odnosno, preuzet obrazac, koji može da postane glavna prepreka na putu. Strah od neuspeha može sabotirati svaku vašu akciju i plan, svaku težnju i ostvarenje cilja. Savet je da strah ne uzimate ozbiljno i da krenete pravo kroz ono što vas plaši – kad idete u susret strahovima, kada se sa njima suočavate, oni se smanjuju i gube moć da vas sabotiraju. Nasuprot tome, uzmicanje i povlačenje osnažuje strah i daje mu moć da preuzme upravljanje vašim akcijama – i vašim mentalnim, psihološkim, emotivnim (i posledično, zdravstvenim) stanjem.

Potreba za potvrdom (strah od odbacivanja)

Još jedan obrazac koji u detinjstvu usvajamo kad je roditeljska ljubav uslovnljena – ako smo dobri, onda smo prihvaćeni i voljeni, ako nismo, onda smo odbačeni. Ovaj obarazac je destrukitvan i pogađa nas tamo gde smo najranjiviji, ali je sasvim neistinit. Po čijim kriterijumima i za koga treba da budete dobri, ako niste za sebe i svoj život? Potrebno je da se suočite sa ovim bolnim osećanjem, da ga razotkrijete u njegovoj neistinitosti i počnete da gradite prihvatanje sebe i ljubav prema sebi. Jer ta suštinska potvrda, da ste dobri i vredni samo zato što postojite, nikada neće doći iz izvora roditeljske ljubavi, ako već nije u vašem detinjstvu. Morate je sami sebi pružiti.

izvori stresa 2 1024x682 Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Odbijanje suočavanja

Kad živite u negaciji i poricanju, kad odbijate da se suočite sa bolnim osećanjima, strahovima, obrascima i uzrocima, dovodite sebe u središte vulkana stresa, koji samo što nije eruptirao. Uspešno laganje sebe dovodi do neuspeha na svim životnim planovima, lične nesreće i svih mogućih psihosomatskih oboljenja. Potiskivani sadržaji moraju da izađu na površinu, a ako im vi ne dajete legitimnost, oni će to učiniti na način koji nećete moći da previdite, kroz eskalaciju životnih i zdravstvenih problema, kojima ćete morati da se bavite.

Ljutnja i bes

Osećanja kojima muškarci najčešće podležu, ljutnja i bes, obrazac su dozvoljenog ispoljavanja emocija u muškom svetu. Preispitajte to uverenje i dozvolite sebi ranjivost, tugu i otvoreno ispoljavanje osećanja, da biste sačuvali svoje mentalno i fizičko zdravlje. Okorevanje u ljutnji i besu je destruktivno i za sve vaše lične i ljubavne odnose, naprosto vam uništava život na sve načine.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments