Zavisnost

Najteže je priznati sebi ovu vrstu problema, naročito kad je u pitanju zloupotreba psihoaktivnih lekova, koja često ide uz anksioznost i depresiju. Potreba da smirimo bol, da se anesteziramo i ne osećamo – jer kad osećamo, to je nepodnošljivo – vodi u zloupotrebu droga, alkohola, lekova, hrane, virtuelne stvarnosti… Ima puno oblika zavisnosti i ako vam prijatelji govore da treba da povedete računa, da preterujete i da uništavate sebe, verovatno su u pravu.

Nesanica

Skoro svako povremeno iskusi nesanicu – ne možemo da zaspimo, ili zaspimo i probudimo se i posle imamo muke da zaspimo ponovo – jer je pred nama neki važan događaj zbog koga imamo tremu, jer krećemo na dalek put, ili smo suviše uzbuđeni i ne možemo da dočekamo da počne dan u kome očekujemo lepe događaje… Ipak, poremećaj spavanja koji traje, prvi je pokazatelj psiholoških problema i dovodi do iscrpljenosti. Ako smo stalno neispavani, ne možemo da odgovorimo na zahteve svakodnevice i ispunjavamo obaveze i postajemo nefunkcionalni.

Socijalna anksioznost

Ako osećate intenzivnu neprijatnost i strah da vas drugi posmatraju kritički, da zapažaju sve vaše nedostatke, osećate se izloženo i strahujete da će vam se ljudi smejati ili vas poniziti i postideti na neki način, verovatno izbegavate društvene događaje i trpite paklene muke kad ne možete da ih izbegnete. Potražite pomoć stručnjaka, nemojte živeti u agoniji.

Ponekad je potrebno primeniti terapiju medikamentima u kombinaciji sa psihoterapijom, a u mnogim slučajveima je dovoljno redovno odlaziti na terapije. Pronađite terapeuta sa kojim ćete uspostaviti dobar kontakt i u koga ćete imati poverenja.

Izvor fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments