Želite da brzo smršate i izgubite težinu na efikasan, ali i zdrav način? Fokusirajte se na izbor zdrave hrane sa manje kalorija, uverite se da dovoljno vežbate, uvedite red u svoj životni stil (a to možda obuhvata dosta promena) i napravite sistem mršavljenja koji vam donosi najviše dobrobiti.

Možete brzo da izgubite težinu – ali uradite to bezbedno i razumno

Odredite alate i dinamiku

Cilj je da relativno brzo izgubite težinu, ali da ne ugrozite svoje zdravlje, odnosno, da uradite to na način i tempo koji je najbolji za vas. Dijeta i vežbanje su standardni odgovori i za to ima razloga. Ako želite da bude jednostavno, brzo gubljenje težine zavisi od te dve stavke i obe treba da budu zasnovane na disciplini. Iz te perspektive, mršavljenje je i prilika da uspostavite i održite zdraviji način života, da uvedete više discipline i odgovornosti i budete – bolja osoba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PERFORMIX (@performix)

Zašto je važno da izgubite težinu

Prvo, važno je da smršate zbog zdravlja svog srca, na koje posebno utiču naslage sala oko stomaka. Pored toga, bolje ćete izgledati, bolje ćete se osećati i vaše samopouzdanje će se povećati. Imaćete više energije, niži holesterol, stabilan krvni pritisak, bolji kapacitet pluća – to su dovoljno dobri razlozi da se odlučite za dijetu i vežbanje.

Izgubite težinu na jednostavan način

Uvedite dnevni post, to je način koji daje dobre rezultate i znači da u toku osam sati možete jesti, a zatim 16 sati postite. Na primer, prestanite da jedete u 18 sati i doručkujte sutradan u 10. Ova strategija vam može pomoći da ubrzate metabolizam i sagorevanje masti. Post, takođe, pomaže u regulisanju nivoa insulina, što pospešuje „topljenje“ masnih naslaga. Ovo možete praktikovati ako ste zdravi, ali ako imate bilo kakve zdravstvene smetnje, potrebno je da se konsultujete sa lekarom oko uvođenja ovakvog režima ishrane. Ako se odlučite za dnevni post, uđite u to postepeno – svakog dana povećavajte vreme u danu koje ćete provesti u postu, da biste postepeno stigli do 16 sati, birajte zdrave obroke i izbegavajte prejedanje.

Pročitajte i ovo: Ovo su namirnice koje bi trebalo da konzumirate ako želite da povećate mišićnu masu

Smanjite unos ugljenih hidrata

Dijeta sa malo ugljenih hidrata je vrlo efikasna – smanjivanjem ugljenih hidrata i povećavanjem unosa proteina, možete brzo da izgubite težinu. Naročito je preporučljiv doručak sa visokim sadržajem proteina, koji će vas zasititi za duži period, pa ćete u toku dana biti manje gladni. Čak možete u ostalim obrocima uneti više ugljenih hidrata, bez kvarenja efekata dijete. Takođe, dijeta sa malo ugljenih hidrata pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, a kad je on stabilan, žudnja i osećaj gladi su pod kontrolom. U ovakvoj dijeti ima i više vlakana, pa će osećaj sitosti biti prisutan satima, tako da ćete manje biti u iskušenju da se prejedate. Ako se opredelite za ovakvu dijetu, postarajte se da unosite više proteina, koji pomažu u izgradnji mišića, a neophodni su i za druge telesne funkcije. Ukoliko ne unosite dovoljno proteina, možete umesto masnoće izgubiti mišićnu masu. Takođe, povećajte unos vode, da biste izbacili toksine i višak kalorija – to će ubrzati dijetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danny Schwarz (@dannyschwarz)

Redovno vežbajte

Redovno vežbanje vam pomaže da sagorite kalorije i brže izgubite na težini. Takođe, pomoći će da održite mišićni tonus, a kada imate više mišića, sagorevaćete više kalorija, čak i u stanju mirovanja. Vežbanje pomaže da zadržite stečenu formu za duži period, a pomoći će i u smanjenju stresa, jer fizički napor podstiče oslobađanje prirodnih endorfina.

Upravljajte stresom

Upravljanje stresom je bitan faktor u brzom gubljenju težine. Kad ste pod stresom, organizam proizvodi više hormona stresa (kortizola), koji povećava žudnju za hranom i osećaj gladi, na šta telo reaguje skladišteći stomačnu masnoću. Dakle, upravljanje stresom pomaže vašem telu da ostane u zdravom rasponu težine i smanji potrebu za hranom. Pored vežbanja, bavite se jogom i (ili) meditacijom, kako biste umirili um i telo.

Da rezimiramo

Foksurajte se na promene načina života, umesto na mršavljenje – izbegavajte prerađenu hranu, smanjite unos ugljenih hidrata, pijte više vode, jedite više povrća, izbegavajte slatka pića, povećajte unos proteina, vežbajte redovno, naspavajte se i smanjite nivo stresa.

Pročitajte i ovo: Zašto treba da uvrstite meditaciju u svoju rutinu vežbanja

Naslovna fotografija: instagram.com/dannyschwarz

Đorđe Đoković

Comments