Idete u teretanu, vodite računa o svom telu, održavate formu i zdravlje, jer, kao što svi znaju, u zdravom telu obitava zdrav duh. Međutim, da biste kompletirali i unapredili napore koje ulažete u vežbanje, stručnjaci savetuju da u svoj program vežbanja uvrstite – meditaciju. Osim što kombinacija teretane i meditativnih tehnika postaje svetski trend, postoje jednostavni razlozi zašto vam je to potrebno i čemu služi. 

ian stauffer uftqFbfWGFY unsplash scaled e1638355772705 Zašto treba da uvrstite meditaciju u svoju rutinu vežbanja

Dugi trenuci tišine su više od vežbe 

Meditaciju možete obavljati u fensi prostoru koji je kreiran za smirenost i tišinu – mračna soba sa samo nekoliko traka indirektnog osvetljenja, mirišljave sveće, zvuci gonga, umirujuća muzika za podsticanje određenih moždanih frekvencija. Ali možete i jednostavno leći na svoj krevet, pustiti neku vođenu meditaciju, ili umirujuću muziku dvadesetak minuta pre spavanja i tako okončati svaki dan. 

Meditacija umiruje i opušta telo i um, ali aktivira i mnoge mentalne aspekte 

Održavajući miran i opušten položaj, dišući ustaljenim ritmom, obraćajući pažnju na svoju unutrašnjost na način na koji to inače ne činite, budite dublju svesnost i senzitivnost, ali takođe pojačavate kapacitet pluća i stičete sposobnost da ostanete smireni u napetim situacijama i da kontrolišete svoje ponašanje. Takođe, kada usvojite određen način disanja, nećete gubiti dah dok vežbate i naprežete mišiće, pa će vam svaki serijal u teretani biti skladan i prijatan. 

Comments