Većina nas ima sličnu svakodnevnu rutinu. Ustajemo ujutru, spremamo doručak i kafu, oblačimo se i umivamo – i odlazimo na posao. Ipak, nekad nam taj deo ustajanja ne ide baš najlakše i najbrže, i čini nam se da apsolutno nismo u stanju da otvorimo oči, a kamoli da se dignemo iz kreveta. Osećamo hronični umor, razvlačimo se, a posle užurbano obavljamo ostale jutarnje obaveze, i na kraju kasnimo gde god da smo pošli. Ovo je jedna od “boljki” savremenog sveta, i ne brinite, niste sami u njoj. Ali, za zdrav san postoji rešenje – a mi vam ga predstavljamo u nastavku teksta.

Pokušajte sa ustajanjem bez buđenja 

Ustajanje sa buđenjem vas zapravo još više umara, verovali ili ne. U suštini, alarm vas može probuditi u sred rem faze, u kojoj nikako nije poželjno da se budite jer se tada dešavaju snovi i dubok san, a vi ne možete znati kada će se ona dogoditi. Takođe, zvuk alarma u svakome od nas sada već izaziva neželjeni stres, jer ga vezujemo za nevoljno ustajanje, te bi najbolje bilo ukoliko biste uspeli svoj organizam da istrenirate tako da se sam budi sa jutrom. Vaš unutrašnji sat zapravo radi, i prati vaš svakodnevni ritam, i ukoliko niste navikli da spavate u potpunom mraku – veoma su velike šanse da će se po prirodi razbuditi sa početkom novog dana.

Umesto teškog doručka – pripremite smoothie

Doručak svakako jeste, kao što se u narodu kaže, “najvažniji obrok u danu”. Dakle, doručak nikada ne bi trebalo da preskačete, ako to činite, ali isto tako – nikada ne bi trebalo da imate baš prejak i previše težak doručak. Velika količina belog hleba, jaki začini i kombinacije ukusa, puno mesa ili namirnica prženih na ulju svakako nisu dobra ideja za početak dana, i zato je mnogo bolje da napravite zdravi smoothie, koji će u sebi sadržati sve nutritivne sastojke koji su vam potrebni. U smoothie možete unbaciti ovsene pahuljice, jogurt, banane ili drugo voće, a sami birajte one sastojke koji vama najviše prijaju.

Kafu zamenite čajem sa kofeinom

Da, navikli smo da svako jutro počinjemo sa kafom – ali možda je vreme da kafu zamenite čajem – koji u sebi može sadržati kofein. To na primer mogu biti crni ili zeleni čaj, ili pak matcha čaj koji je najblaža verzija od ponuđenih. Ova pića će zadovoljiti vašu želju za kofeinom, ali će više prijati vašem organizmu ujutru, naročito ako ste navikli da kafu ispijate pre nego što bilo šta pojedete.

Comments