Fizičko kretanje i vežbanje su prirodni antidepresivi i kada ste depresivno raspoloženi, ili imate depresivnu epizodu, najbolje što možete da uradite za sebe, jeste da odete u teretanu i dobro se umorite. Ali, kada ste depresivni, motivacija za vežbanje vam je na nuli i verovatno se borite da skupite snagu da ustanete iz kreveta i jedva funkcionišete. Vežbanje je poslednje što želite da radite kad vam nije ni do čega.

Međutim, vežbanje je ključna komponenta svakog plana za borbu protiv depresije. Kada redovno vežbate, dodajete male pobede svom danu, poboljšavate fizičko zdravlje i jačate mentalno zdravlje. Pri vežbanju, telo proizvodi horomone sreće, koji popravljaju raspoloženje i uravnotežuju psihičko stanje. Jedno istraživanje je pokazalo da četiri nedelje redovnog vežbanja efikasno utiče na smanjenje stresa i emocionalne iscrpljenosti. Drugim rečima, vežbanje napada depresiju u njenoj osnovi. I pošto istovremeno otežava pokretanje i bilo kakvu akciju, veoma je važno da nekako pronađete motivaciju za vežbanje i da se angažujete.

Načini da pronađete motivaciju za vežbanje

Zanemarite fizički izgled

Kada se osećate kao mlohava vreća, poslednja stvar koju želite je da odete u teretanu, među sve one koji marljivo grade svoje telo i vide im se trbušnjaci. Vaša motivacija za vežbanje leži u želji da podignete raspoloženje i iščupate se iz bezvoljnosti i zato se fokusirajte na to. Ne zadržavajte se pred ogledalom ne vežbajte pred ogledalom – ili žmurite dok se naprežete. Osim toga, kada nastavite sa vežbanjem, u narednih nekoliko meseci pozitivne promene će biti vidljive i kod vas.

Motivacija za vežbanje i očekivanja

Prilagodite svoja očekivanja – nemojte postavljati previše ambiciozne ciljeve, to može dodatno da vas spusti, kada se već osećate kao na dnu. Zadržite rutinu vežbanja, ali smanjite intenzitet – ne vežbate za pokazivanje i takmičenje, već za svoju dušu, bukvalno. Takođe, ne morate obavezno vežbati u teretani – ako odaberete nešto manje intenzivno, kao što je duga šetnja, dobićete pojačanje endorfinom, koji će vam popraviti raspoloženje i podstaći da nastavite sa redovnim kretanjem, a možda i da krenete u teretanu. Sve je u prilagođavanju očekivanja.

motivacija za vezbanje 1 Kako da pronađete motivaciju za vežbanje kad ste depresivni

Pročitajte i ovo: Prirodni načini da povećate nivo testosterona

Preduzmite još aktivnosti za jačanje mentalnog zdravlja

Ako vas sama ideja da se obučete i izađete napolje dovodi do očajanja, ostanite kod kuće i uključite se u onlajn časove koji su usmereni na podršku mentalnom zdravlju. Potražite kurseve fitnesa, kao što je joga za depresiju – to može biti mnogo jednostavnije, nego pridruživanje vežbačima u teretani, ili šetnja i sretanje sa ljudima. A kada vidite da postoji interesovanje za taj kurs i da ima mnogo polaznika, znaćete da niste usamljeni sa svojim problemima i motivacija za vežbanje će vam se pojačati.

Inspiracija i motivacija za vežbanje na društvenim mrežama

Koristite društvene mreže da pronađete inspiraciju. Umesto da dozvolite da vas društveni mediji spuste i usisaju u silaznu spiralu depresije, koristite ih da pronađete sadržaje koji će vas motivisati za vežbanje. Pronađite grupe za podršku i forume, videe sa iskustvima ljudi koji se bore sa depresijom i dozvolite da vas motivišu. Možete biti iznenađeni podsticajem koju će vam dati nekoliko inspirativnih postova ili videa.

Čestitajte sebi zbog samog pojavljivanja

Kada se osećate depresivno, motivacija za vežbanje ne dolazi prirodno i zahteva dodatni napor. I nećete se odmah osećati bolje kad se jednom naterate, moraćete svaki put da prevazilazite istu barijeru. Zato smatrajte uspehom svaki put kada uspete da se pojavite i vežbate nekoliko minuta.

Svest o tome da je mali korak za vas velika stvar, pomoći će vam da učvrstite naviku vežbanja, dok istovremeno povećavate svoj osećaj nade i samopouzdanja.

Borba za izlazak iz depresije je duga i naporna – što pre to prihvatite, lakše ćete skupiti snagu i hrabrost koji su vam potrebni za tu borbu.

Pročitajte i ovo: Najbolji podkasti za mentalno zdravlje i wellbeing – top 9 lista

Naslovna fotografija: unsplash.com

Đorđe Đoković

Comments