Nivo testosterona može opasti sa godinama i dovesti do teškog skidanja viška kilograma, slabljenja libida, nedostatka energije. Ali, testosteron ne reguliše samo seksualni nagon – viši nivo testosterona povezan je sa manjim rizikom od bolesti, a ovaj hormon igra glavnu ulogu u sagorevanju masti, održavanju gustine kostiju, povećanju mišićne mase i regulisanju proizvodnje crvenih krvnih zrnaca i sperme. Srećom, možete da utičete na to i da održite izvor svoje muškosti i snage – i bilo bi pametno da uradite testove koji će pokazati koliki je vaš nivo testosterona, kako biste znali na čemu ste.

Povećajte nivo testosterona na prirodan način

Spavajte dovoljno

Ovo zvuči kao nešto što ste sto puta čuli i trebalo bi da je očigledno – za opšte zdravlje i energiju neophodno je da dovoljno spavate. Ali istina je da veliki broj muškaraca u savremenom svetu ne uspeva da obezbedi sebi dovoljno sna – bilo da ostaju do kasno na poslu, odriču se sna zbog ljubavnog ili društvenog života ili samo igraju igrice, mnogi muškarci spavaju mnogo manje nego što je potrebno. Pokušajte da se disciplinujete i da ležete ranije, kako biste spavali regularnih sedam do osam sat – tako ćete moći da izdržite radni dan i da istovremeno povećate nivo testosterona. Bolji san, znači više testosterona, a to znači veću dnevnu produktivnost.

Povećajte nivo testosterona vežbanjem

I ovo je očigledno i uobičajeno – zdravlje i vitalnost se održavaju spavanjem i vežbanjem, ali ovo bi mogao da bude najvažniji način za prirodno povećanje testosterona. Ovde je cilj da podgnete veće težine, nekoliko puta nedeljno. Tri seta od četiri do šest ponavljanja, usredređena na vežbe za noge, ramena i leđa, naročito pomaže. Čučnjevi i mrtvo dizanje pretvaraju vaše telo u fabriku testosterona, podstičući ga da proizvodi testosteron, kako bi izgradilo mišiće.

Prirodni nacini da povecate nivo testosterona 1 Prirodni načini da povećate nivo testosterona

Pročitajte i ovo: Stvari koje utiču na smanjenje nivoa testosterona u tvom organizmu

Izbacite dijete sa niskim sadržajem masti

Nova istraživanja pokazuju da dijete sa niskim sadržajem masti dramatično smanjuju nivo testosterona, u poređenju sa dijetama koje sadrže više masti. Ovo može biti zbog činjenice da zasićene masti sadrže holesterol, koji je prekursor testosterona. Dakle, ako želite da podignete nivo testosterona prirodnim putem, jedite hranu sa više zasićenih masnih kiselina.

Uzimajte više cinka i vitamina D

Možda je preterano tvrditi da ostrige povećavaju libido, ali one su pune cinka, koji utiče na povećanje nivoa testosterona. Međutim, morali biste da pojedete ogromnu količinu ostriga, da biste dobili potrebnu količinu cinka – zato je bolje da uzmete suplement cinka i da povećate dnevnu dozu D vitamina.

Viši nivo testosterona uz detoksikaciju

Smanjite izloženost toksinima iz životne sredine – hemikalije koje ometaju endokrini sistem nalaze se u plastici i one utiču na snižavanje nivoa testosterona. Zato izbegavajte plastičnu ambalažu i pokušajte da nabavljate sveže meso u mesarama, a sezonsko povrće i voće (koje nije stajalo u hladnjači), na pijaci. Da biste izbegli pesticide, držite se organske hrane. Koristite filter za vodu, da biste izbegli zagađivače iz slavine. S vremena na vreme sprovedite detoksikaciju kroz post i vitaminske smutije koje ćete pripremati od svežeg voća i povrća. Vođenje računa o tome da izvori vaše hrane budu nezagađeni i prirodni, pomoći će da vaša proizvodnja testosterona ne bude opterećena toksinima (koje lako možete izbeći).

Testosteron je suštinski deo vaše muškosti – što su viši njegovi nivoi, bićete muževniji, produktivniji, privlačniji i zdraviji, libido će vam biti snažniji, rizik od bolesti će se smanjiti, a procenat telesne masti opasti. Vratite kontrolu nad svojim testosteronom i poboljšajte kvalitet svog života.

Pročitajte i ovo: Zašto je zdravlje sperme kod savremenih muškaraca u opadanju

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments