Hormonski ciklus se obično povezuje sa ženama, koje ovuliraju i imaju menstruaciju, ali muški hormoni takođe imaju sopstvene cikluse, koji su važni za telo i um. Iako većina muškaraca zna da muški hormoni imaju veliku ulogu u regulisanju libida, muški hormonski ciklus nije dovoljno poznat i često se zanemaruje.

Optimalni nivoi testosterona i hormona pomažu u izražavanju najbolje verzije sebe – osećate se energično, mladalački, živahno i sposobni ste za brze kognitivne odluke. Brzo se oporavljate nakon vežbanja, držite pod kontrolom taloženje sala na stomaku i imate snažan libido, kao i sposobnost da postignete i održite erekciju.

Na nivo hormona u velikoj meri utiče vaš način života i ovo su stvari koje treba da znate o muškim hormonima i hormonskom ciklusu.

Šta je muški hormonski ciklus

Dok prosečan ženski menstrualni ciklus traje 28 dana, muški hormonski ciklus se zapravo resetuje u periodu od 24 sata. Nivoi testosterona povišeni su ujutru, blago se smanjuju popodne, a najniži su kasno uveče. To u osnovi znači da muškarci obično imaju više energije ujutru i popodne, u doba dana koje su njihovi preci provodili u lovu, kada su motivacija, snaga i samopouzdanje najpotrebniji. Da biste se uskladili sa svojim ciklusom, vežbanje, kao i najzahtevnije poslovne zadatke treba da obavljate ujutru i tokom dana, jer ćete tako imati najviše koristi od jutarnjeg porasta testosterona.

Koliko je važan testosteron

Muški hormonski ciklus zavisi od nivoa testosterona, mada testisi luče i druge polne hormone, dihidrotestosteron i androstendion. Uobičajeni znaci niskog nivoa testosterona uključuju smanjen seksualni nagon, poteškoće u postizanju erekcije, umor, povećanu telesnu masnoću i promene raspoloženja.

Ali, testosteron nije odgovoran samo za libido – on igra i veliku ulogu u tome kako se nosite sa stresom i koliko je efikasan vaš metabolizam. Nizak testosteron povezan je sa lošim raspoloženjem, niskom motivacijom i manjkom životne energije, a zbog usporavanja metabolizma, mišići se mogu topiti, dok se salo gomila.

muski hormonski ciklus 2 Stvari koje treba da znate o muškom hormonskom ciklusu

Pročitajte i ovo: Da li je menopauza realno stanje s kojim se i muškarci suočavaju?

Muški hormonski ciklus i andropauza

Muškarci doživljavaju ekvivalent menopauze – andropauzu. I to se može dogoditi ranije nego što je uobičajeno, kao što se ponekad događa i kod žena. Iako muški organizam celog života proizvodi testosteron, vrhunski nivoi hormona dostižu se u ranom odraslom dobu. Sa starenjem, nivo testosterona postepeno opada. Ponekad se simptomi manjka testosterona mogu pojaviti već u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama, ali većina muškaraca počinje da primećuje opadanje tek u pedesetim i šezdesetim godinama.

Način života i nivo testosterona

Nije sve u dobroj genetici – loše navike mogu narušiti i najbolje genetske predispozicije. Važno je da razumete da loše navike i nezdravi životni stilovi (brza hrana, alkohol, pušenje, nedostatak vežbanja i sna) mogu smanjiti nivoe testosterona. To je nešto što možda ne osećate u prvoj mladosti – organizam je snažan i trpi posledice neodgovornog ponašanja, ali sa godinama morate povesti računa.  Kada su nivoi testosterona niski usled nezdravog načina života, možete ih podići i optimizovati zdravijim načinom života, regulisanjem ishrane, vežbanjem i, po potrebi, uzimanjem zamenskih hormona. Vraćanje nivoa testosterona na optimalu, može značajno poboljšati kvalitet života muškarca.

Da biste napravili lični plan za optimizaciju nivoa testosterona i optimalan muški hormonski ciklus, potrebno je da se obratite lekaru, koji će tretman prilagoditi vašim individualnim karakteristikama, koje uključuju visinu, telesnu masu i nivo fizičke aktivnosti.

Preventiva je i dalje vaša najbolja opcija – počnite da se odgovornije ponašate prema svom telu, težite zdravijim životnim stilovima i povedite više računa o sebi – svedite loše navike na minimum, više se krećite i postarajte se da imate dovoljno sna i opuštanja.

Pročitajte i ovo: Prirodni načini da povećate nivo testosterona

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments