Oči vas često peku i suze, imate potrebu da ih trljate (što ništa ne pomaže), osećate suvoću i vid vam je zamućen. Veća nadraženost očiju može se ispoljiti iz razloga koje nameće savremen način života, a kojih ste verovatno i sami svesni.

LED farovi

Sada kada više od polovine automobila ima LED sijalice, koje su svetlije i oštrije, naročito po oblačnom vremenu i u mraku, svetla automobila koji vam dolaze u susret mogu vam bolno nadražiti oči. Receptorima u očima je potrebno neko vreme da se oporave od ovog šoka, pa dok tehnologija prilagođavanja oštrine svetla ne preovlada, morate koristiti trikove, da biste odmorili oči tokom vožnje. Prilagodite brzinu i gledajte dole i malo udesno – pratite linije i znake sa desne strane puta, umesto da pratite srednju liniju i gledate u automobile koji vam idu u susret. Takođe, suve oči mogu biti osetljivije na svetlost, pa otvore za ventilaciju (hlađenje i grejanje) usmerite na suprotnu stranu od svog lica.

Ekrani – svuda i stalno

Digitalne uređaje koristimo za 60 procenata češće, nego što smo to činili pre pandemije, pokazala su istraživanja. To znači – stalno gledamo u ekrane. Telefoni, računari, televizori, od jutra, do odlaska na spavanje pred očima vam je neki uređaj, i retko se odmarate od toga. Kada gledate u ekran, ređe trepćete i oči se suše, a to nije samo neprijatno (suvoća i peckanje), već i ne vidite dobro. Kada ste satima fokusirani na ekrane, dolazi do zamora očiju, glavobolje i zamagljenog vida.

Pokušajte da pomognete sebi praktikujući pravilo 20/20/20. To znači da na svakih 20 minuta gledate 20 metara u daljinu tokom 20 sekundi. Međutim, ovo često nije praktično izvodljivo, jer možda ne možete ustajati toliko često i gledati kroz prozor, ili čak i ako možete, vidik vam je nečim zaklonjen i ne možete odmoriti oči gledajući u daljinu. Zato kad god skrenete pogled sa ekrana, pogledajte u najudaljeniji deo prostorije, ili niz hodnik, ili barem zažmurite na kratko, svaki put kad osetite zamor i nadraženost očiju. Ukoliko vam najviše smeta suvoća očiju, koristite veštačke suze ili kapi za podmazivanje oka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GERARD SABÉ (@gerardknows)

Pročitajte i ovo: Kako da vam srce ostane zdravo i snažno

Ugljeni hidrati

Sve što usput grickate (čips, štapići, energetske pločice) puno je ugljenih hidrata i može vam povećati nivo šećera u krvi. Ako imate dijabetes ili preddijabetes, povišena glukoza može oštetiti male krvne sudove u mrežnjači, što izaziva zamućenje i izobličavanje vida.

Održavanje optimalnog nivoa šećera u krvi je najzdravija stvar koju možete da uradite za svoje oči (i za čitav organizam), a to ćete uraditi tako što ćete izbegavati grickalice i hranu bogatu ugljenim hidratima, u korist izbalansirane ishrane bogate vlaknima. Povremeni post će sniziti nivo šećera u krvi, a dovoljno je efikasno i uzdržavanje od obroka u periodu od osam do deset sati.

Alergeni

Klimatske promene čine sezone polena dužim i intenzivnijim i uopšte, svi prirodni alergeni su aktivniji, što može dovesti do toga da osećate pojačanu nadraženost očiju, koju ne možete baš povezati sa prelaznim godišnjim dobima. Možda i ne pomišljate na alergiju, jer nikada ranije niste bili na nešto alergični, ali ta osetljivost se može promeniti, zajedno sa svim ostalim promenama u vašem telu i oko vas. Ako već koristite veštačke suze za podmazivanje suvih očiju i ne donose vam neko olakšanje, pokušajte sa antialergenskim kapima za oči, ili sa nekim blažim antihistaminicima koji se unose oralno. Najbolje je da isprobate više vrsta, da biste otkrili koja sredstva protiv alergija vam najviše prijaju.

Ako nosite naočari, potrebno je da redovno kontrolišete dioptriju, koja se može promeniti – ne samo povećati, nego i smanjiti – jer ako u dužem periodu gledate kroz neadekvatna stakla, možete osećati povećanu nadraženost očiju.

Pročitajte i ovo: Kako da se lakše budite ujutru i budete produktivniji tokom dana

Naslovna fotografija: instagram.com/gerardknows

Đorđe Đoković

Comments